Најављен пети "ЗАЛЕТ" - ЗЛАТИБОРСКО АРТ ЛЕТО 2020 на Боровој Глави

Културна манифестација фестивал ЗАЛЕТ - ЗЛАТИБОРСКО АРТ ЛЕТО 2020  биће одржана од 24. - 26. јула 2020.године у Галерији академског сликара Божидара Ковачевића на Боровој Глави на Златибору.

Како ове године фестивал слави пету  јубиларну годину постојања, а како је у исто време и десетогодишњица од смрти сликара Божидара Ковачевића - оснивача галерије, идеја је да се уз сталну изложбену поставку слика, направи и нека врста ретроспективне изложбе саме галерије, од њеног настанка до данас (1981-2020.год), уз приказ штампаног материјала из приватне колекције породице Ковачевић.

Такође поводом петогодишњице од постанка фестивала, планирано је и штампање каталога у ком ће бити приказан садржај програма фестивала по годинама, уз фотографије, опис и биографије свих учесника фестивала.

Што се филмског програма тиче, баш поводом тог малог јубилеја,  првог дана биће приказан по један изабрани филм сваког од аутора чији су филмови приказани протеклих година на ЗАЛЕТУ, док ће другог дана фестивала бити приказани филмови Тање Феро, ћерке прослављеног редитеља Јована Живановића, која је свој радни век провела у РТС-у као главни режисер документарног и дечијег образовног програма те телевизије.

ФИЛМСКИ ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА ЗАЛЕТ 2020.

Први дан:

-              КАКО СУ СЕ ВОЛЕЛИ РОМЕО И ЈУЛИЈА (1966), режија Јован

Живановић

-              КОЛТ 15 ГАП (1970), режија Јован Јовновић

-              ЗЕМЉА ИСТИНЕ ЉУБАВИ И СЛОБОДЕ (2000), режија Милутин Петровић

-              PRESSION (1973-1976), режија Жубомир Шимунић

Други дан:

Програм документарних филмова Тање Феро.

МУЗИЧКО СЦЕНСКИ ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА:

Првог  дана фестивала ће се концертно представити српски композитор, даровоти вокални солиста и педагог Срђан Марковић, који ће уз то одржати и једну од радионица душе на тему „јога певања“.

Сара Ревишин, уметница и инструкторка модерног плеса из Београда, одржаће радионицу слободног плеса и покрет театра, чији је циљ да се кроз игру и покрете телом повезујемо са собом и људима око себе, а самим тим и ослобађамо тело од свакодневног стреса, блокаде и негативне енергије која је наметнута савременим начином живота.

Мултимедијални интерактивни уметник Зоран Коки Алескић ће и ове године на усхићење свих посетилаца премијерно извести своје ново сценско - музичко дело .

Завршне вечери фестивала музику ће пуштати Ди Џеј Пеђа Станковић, који ће направити незаборавну журку уз боса нова и латино ритам, на задовољство свих посетиоца, а посебно млађе популације.

ИЗЛОЖБЕ:

Изложба фотографија галерије Божидара Ковачевића из приватне збирке породице Ковачевић  која прати историјат саме галерије од постанка до данашњих дана.

Изложба фотографија Александре Илић и Весне Васовић.

Александра Илић је рођена 1965. године године у Београду.

Диплпмирала на Архитектонском Факултету у Београду. Члан УЛУПУС-а.

Весна Васовић је рођена 1968. године у Београду. Заљубљеник у фотографију, природу и употребну керамику.

Сара Ревишин, уметница и инструкторком модерног плеса из Београда, одржаће радионицу слободног плеса и покрет театра, чији је циљ да се кроз игру и покрете телом повезујемо са собом и људима око себе, а самим тим и ослобађамо тело од свакодневног стреса, блокаде и негативне енергије која је наметнута савременим начином живота.

КРЕАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ И ОМЛАДИНУ:

РАДИОНИЦЕ СЛИКАЊА И ВАЈАЊА.

Сликарску радионицу води академски сликар и педагог Славенка Ковачевић-Томић.

Сви заинтересовани ће бити упознати са основама разноврсних сликарским техника.

Радионицу вајања и ситне пластике воде керамичари` Александар Маленовић и Јасмина Пејчић.

Сви заинтересовани ће бити у прилици да се опробају у вајању ситних комада од глине. Ове године опробаћемо се  на точку, т.ј. техници израде употребних предмета од глине (помоћу точка за израду керамике), као што су шоље и чиније, где ће свако од учесника бити у могућности да направи за себе по шољу или чинију од глине, које ћемо пећи следеће године. План нам је да и ове године испечемо радове који су направљени на прошлогодишњем залету.

ПРЕДАВАЊЕ О ЦРКВИ БРВНАРИ У ДОБРОСЕЛИЦИ

Због жеље да у програм Залета укључимо људе и институције које су битан део овог поднебља и од великог значаја за мештане овог краја, у сарадњи са Јованом Стојковићем, свештеником Доброселичке цркве, организоваћемо предавање на тему православља у овом крају, с посебним освртом на значај и утицај цркве брвнаре у Доброселици.

БАЗАР УМЕТНОСТИ

Базар уметности је замишљен тако да представља једну интерактивну изложбену сцену у оквиру ЗАЛЕТА, која би требало да активира и инспирише посетиоце и госте овог Фестивала. То представља слободан простор за излагање ликовних, примењених, занатских дела посетиоца ове манифестације, али и мала сцена где, по својој жељи, свако може да изведе неку глумачку, играчку или музичку тачку.

Селектори :

Александра Ковачевић – академски сликар

Славенка Ковачевић Томић – академски сликар

Јелена Јововић – академски музичар

Зоран Коки Алексић – академски сликар

Богдан Златић – филмски критичар

Организатор Манифестације  је Галерија Борова Глава