Најава 19. Пршутијаде (видео)

Под покровитељством општине Чајетина а у организацији ПД „Златиборски еко аграр“ , Удружења пољопривредних произвођача сувомеснатих производа Златиборског краја, ТО Златибор, Спортског центра Чајетина, у Мачкату ће се од 9. до 11. фебруара одржати 19. пршутијада. Датум одржавања овог сајма померен је за овај термин због школског распуста када се на Златибору очекује велики број туриста.

https://www.youtube.com/watch?v=B3wlvtAuWaE&feature=youtu.be

Након краћег предаха од новогодишње еуфорије, божићних празника и слава, фебруар је месец у коме смо поново спремни за посете манифестацијама и друштвеним догађајима. Један од таквих јесте и Сајам сувомеснатих производа у Мачкату који ће дати прилику заинтересованим гостима да се друже, дегустирају разноврсне производе, а произвођачима да склопе нове послове и размене искуства.

„И ове године на Пршутијади имамо госте из Италије, Хрватске и Француске тако да ће и ове године сви посетиоци имати прилику да пробају не само оно што су домаћини из Златиборског округа припремили, већ и интернациналну националну храну, пре свега се мисли на сувомеснате производе из ове три земље“, напомиње директор ПД „Златиборски еко аграр“, Владимир Бојовић.

Из Хрватске ће доћи Истрани, из Италије се очекују произвођачи из Пармске регије док ће из Француске бити заступљени произвођачи из више регија. Поред сувомеснатих производа, они ће донети и традиционалне сиреве и вина како би употпунили целокупан доживљај при дегустацији хране свог краја . Што се тиче наших пољопривредника, на Сајму ће се ове године појавити 18 произвођача који ће понудити, као и обично, разноврстан асортиман.

„Од сувомеснатих производа имамо овчију стељу, говеђу кобасицу и пршуту, свињске печенице, сланину и чварке. То је већ озбиљна палета производа и наши произвођачи се труде да у сваком од тих производа постигну најбоље резултате, да се издвоје квалитетом. Они су пре свега фокусирани на то, а евентуално ће неко од њих, при том мислим на оне који се баве продајом у тржницама у градским центрима, у своју понуду укључити сир и кајмак из својих домаћинстава“, каже Бојовић.

И ове године ће Пршутијада бити праћена културно-забавним програмом у који ће бити укључени фолклорни ансамбли, трубачки оркестар, као и ученици разних секција чајетинских основних школа а посебно школе из Мачката. Сајам се одржава од 9. до 11.  фебруара.

Мирјана Ранковић Луковић