Нај-село, Гостиље (видео)

гостиље

На конкурс Светске туристичке организације за избор најлепшег села, комисија Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије кандидовала је Тршић, Гостиље и Мокру Гору.Позив за избор најлепшег села отворен је у намери да се открију најбољи примери иновативног развоја и приступа туризму у руралним областима и промоције села као туристичке дестинације.Имена добитника признања биће објављена у октобру на заседању Генералне скупштине Светске туристичке организације у Мароку.

https://www.youtube.com/watch?v=zgUkH5ZnQ6w&ab_channel=TV%C4%8Cajetina

Када на претраживачу потражите село Гостиље, добићете основне информације: " Гостиље се налази  у непосредној близини Златибора. Удаљено је 250 км од Београда, 30 км од Ужица и око 20 км од самог центра Златибора," а ту су и неки други подаци који могу важити за већину српских планинских села. Оно што га издваја јесте необичан водопад који је најатрактивнија хидролошка вредност Златибора, као и драгоцени извор пијаће воде са којег се флашира Златибор вода. Због тога се, као и због других посебности,  ТО Златибор, на позив да учествује у конкурсу и кандидује једно село чајетинске општине, одлучила за њега.

"Пре свега сматрамо да је село Гостиље пример добре праксе како паметно и стратешко улагање општине Чајетина,  ТО Златибор као и ТУ Гостиље могу да унапреде локални живот становништва. У прилог томе иде то што је на овај дестинацији најпосећенији туристички локалитет водопад Гостиље који годишње посети близу    100 000 посетилаца. Отварају се и нови  микротуристички локалитети који привлаче туристе у ово село; ту је родна кућа Димитрија Туцовића,  завршава се и црква недалеко од центра села што све доприноси бољој туристичкој понуди. Поред тога, отварају се нови угоститељски објекти, ресторани... Гости који их посете могу да уживају у заиста квалитетним залогајима, пре свега пастрмке која се нуди у менију, по чему је село још познато. Отварају се нови смештајни капацитети, категоришу се  сеоска туристичка домаћинства, што је јако важно за опстанак, пре свега, младих на селу. Имамо и одређени туристички промет који се повећава из године у годину, тако да су то све били разлози због којих смо се одлучили да кандидујемо баш ово село", рекао је за "Златибор прес"Владимир Живановић, директор ТО Златибор.

Оно што још издваја Гостиље од других понуђених дестинација јесте, пре свега, близина Златибора као најпосећенијег  планинског туристичког  центра у Србији, а томе доприносе и добра путна инфраструктура  и специфичност локације на коју се  може стићи са три стране, и успут се  видети и друге атрактивне локације као што су Сирогојно, Љубиш, Стопића пећина... Ушушкано у окриљу планине, Гостиље пружа много тога, али је најбоље у њега једноставно доћи и у то се уверити. Победило или не, ово село није изгубљени Бригадун јер  ће увек бити ту да вас спремно дочека.

Мирјана Ранковић Луковић