Национално тестирање (видео)

школа

Сви ученици четвртог и седмог разреда основних школа у Србији данас ће учествовати у националном тестирању које организује Министарство просвете. Тестирање за оба разреда почиње у 12 сати, а тестове које је припремио Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања, ученици ће решавати у временском оквиру од  90 минута .

Данас ће и ученици 4. и 7. разреда ОШ „Димитрије Туцовић“ учествовати у националном тестирању које организује Министарство просвете.Тестирање је, између осталог, усмерено на унапређивање система самовредновања и спољашњег вредновања рада установа, унапређивање система  за праћење напредовања ученика, као и на израду концепта оцењивања који поставља учење у центар евалуативних активности наставника.

"Циљ овог тестирања је да се види колико су до сада  ученици усвојили знања. Са разлогом се ради тестирање ученика 4. разреда на крају првог циклуса образовања, и са ученицима 7. разреда које идуће године чека завршни испит. Четвртаци полажу  три предмета: српски, математику и природу и друштво, као  један тест, а седмаци су имали могућност да изаберу полагање једног предмета од пет понуђених: историје, географије, физике, хемије и биологије. У највећем броју одличили  су се за полагање хемије", рекла је Јелена Жугић, педагог.

Пратећи рад ученика ове школе у специфичним условима који су били у овој и претходној години, наставници и учитељи, каже педагог Јелена Жугић, су прилично задовољниу

"С обзиром у каквим условима смо радили не само ове године, него и прошле и претпрошле године ми смо задовољни, а како ће се осмаци показати и какви ће резултати бити  видећемо  на завршном испиту. Ове године смо имали велики број ученика који су се такмичили и који су се пласирали на Републичко такмичење".

Резултати које на националном тестирању данас буду показали седмаци неће се оцењивати, док учитељи могу четвртацима да упишу оцену ако је, како стоји у упутству Министарства, то у најбољем интересу ученика.