Национални кол центар за здравствене осигуранике и електронски рецепти

Републички фонд за здравствено осигурање отворио је Национални кол центар где осигураници телефонским позивом могу да добију све неопходне информације о својим правима из здравственог осигурања.

На број 011 735 0 900 грађани ће добијати опште информације: врсте права и услуге које могу остварити, информације о листама чекања, полисама путног и здравственог осигурања и информације о картицама здравственог осигурања.

Све информације за лечење у иностранству: о начину подношења захтева за лечење, документацији, роковима и процедудрама, одлучивању и статусу предмета могу се добити на број телефона 011 2053 683.

Позиви се тарифирају по ценама локалног позива фиксне телефоније, а линије су отворене су од 7,30 до 15,30 часова.

„Ово је пробна фаза кол центра, а и даље ће сви запослени у филијали за Златиборски округ и у свих девет њених испостава бити на располагању нашим осигураницима за сваки вид подршке и помоћи“, каже директор филијале за Златиборски округ Петар Тодосијевић.

Он је навео и да ће изменом постојећег правилника од 1. марта бити укинут папирни образац лекарског рецепта и постојаће само електронски.

„То ће значити да ће осигураници одлазити са својом картицом здравственог осигурања код изабраног доктора где ће им бити преписивана терапија без разлике да ли се ради о акутним или хроничним стањима, а након тога ће одмах моћи у апотекама, са којима РФЗО има закључен уговор, да подигну терапију“, наводи Тодосијевић.

Он је додао и да је до сада закључен уговор са 11 апотека у Златиборском округу и да јавни позив за закључивање уговора са приватним апотекама траје до 31. јануара.

Извор: ЗУМ Ужице