Национална конференција посвећена безбедности деце као путника

Друга Национална конференција посвећена безбедности деце као путника у саобраћају држана је 27.11.2019.год. у Новом Саду у туристичком насељу Рибарско острво, под симболичним називом ,,Загрљај који живот значи” у организацији Центра за промоцију безбедности саобраћаја и подршку Агенције за безбедност саобраћаја. Овој конференцији присуствовали су представници Савета за безбедност општине Чајетина.

"Националном стратегијом за безбедност саобраћаја предвиђено је да 2020. године не страда ниједно дете у саобраћају. Да би се стигло до тог циља, неопходна је координација и едукација свих релевантних институција и организација", наводи Срђан Радовић из СЗБС Чајетине.Он додаје да је акценат био стављен на безбедност деце као путника јер статистички подаци показују да је то у овом тренутку приоритет. На конференцији су представљени резултати пилот пројекта коришћења ауто-седишта у такси возилима након годину дана примене, а новосадски СОС такси, који од почетка учествује у пројекту, добио је награду Најсигурнији загрљај 2019.године.

Компанија МОЛ Сербиа покренула је друштвено – одговорну кампању „Игра је за децу – дечији живот није игра” у оквиру које ће на својим сервисним станицама обезбедити бесплатно саветовање о правилном постављању дечијих ауто седишта и правилном везивању деце у њима. Сви посетиоци МОЛ Сербиа сервисних станица биће у прилици да добију помоћ од запослених који су прошли тренинге за правилну инсталацију дечијих седишта.

„Као друштвено одговорна компанија, МОЛ Сербиа је одлучила да да свој допринос повећању безбедности деце у саобраћају и свим родитељима возачима бесплатно помогне да поставе аутоседишта али и да провере да ли су правилно инсталирали седишта за децу у свом возилу. Колико год нам је важно да сви наши потрошачи буду задовољни услугом коју добију на станици, још нам је важније да безбедно наставе пут”, изјавила је Наташа Вукшић из Компаније МОЛ. У првој фази кампање, компанија МОЛ Сербиа обезбедила је бесплатно саветовање за родитеље возаче на 20 станица широм Србије. План је да у наредном периоду ова услуга буде омогућена на свим сервисним станицама МОЛ Сербиа.

Осим домаћих стручњака, на конференцији су учествовали и релевантни стручњаци из Републике Српске, Словеније и Хрватске.

МРЛ

Извор: СЗБС општине Чајетина