На Златибору представљена туристичка понуда Тузланског кантона

Јуче је на Златибору одржана промоција туристичке понуде Тузланског кантона. Министар трговине тузланске Владе каже да овај кантон у поседњих годину дана бележи изванредне резултате по броју посета туриста, како страних, тако и домаћих. Иначе, повод доласка на Златибор је Фестивал спортског филма, који је почео синоћ, и где је Тузла град - гост, који се представио филмом о 18 олимпијаца, које је овај град изнедрио.

Тузлански кантон обилује туристичким потенцијалима, иако о се о томе последње две деценије о томе није причало и није било маркентишки потпомогнуто, каже Мирсад Глухић, министар туризма у Влади Тузланског кантона. Каже, на Златибор су дошли да уче о туризму.

ministar

"Ми на Тузланском кантону обилујемо са културно историјским наслеђем - разним кулама и сланим језерима, које зовемо море, и свака општина има свој туристички бисер. Министарство трговине, туризма и саобраћаја управо ради на туристичкој патроли, у сарадњи са локалним заједницама, где их питамо са чиме ће оне да кандидирају, са којом понудом и тако да полако склапамо те туристичке коцкице", наглашава Мирсад Глухић, министар трговине, туризма и саобраћаја у Влади Тузланског кантона.

Иначе, у последње време, Тузлу дневно посети између 25.000 и 30.000 туриста, што је за 19,32% више и односу на раније, када су у питању страни туристи, док је повећање броја домаћиг за 7,52%. У 2016. години, 24 милиона конвертивилних марака слило се у државну касу, док незванични подаци говоре да је у овој регији "обрнуто" око 50 милиона, само из туризма.

"Ми хватамо корак са овом привредном граном, која је трећа на планети. Значи, туризам је привредна грана која за собом повлачи све, а наш кантон има те потенцијале, а све то наравно, доноси многе бенифите за регију и државу", каже министар Глухић.

yamenik

"Имамо се чиме похвалити, што значи да поред свега набројаног, Тузла и тузлански базен препознатљиви су по веома великом броју спортских талената, који су своје резултате касније направили у европским и светским клубовима. Повезница са Златибором и овом регијом је стара већ 30 година. Могу да кажем да тренутно постоји много наших суграђана који посећују Златибор, јер знају да је ова дестинација итекако позната и добра", каже Ведран Лакић, заменик градоначелника Тузле.

Поред промоције своје туристичке понуде, предстваници Тузланског кантона бораве на Златибору јер је на овогодишњем Фестивалу спортског филма град - гост управо Тузла, који се представио са филмом о 18 олимпијаца, које је овај град изнедрио.

Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs