На Тари обележен најкрупнији медвед до сада, једини ће око врата носити акциону камеру

најкрупнији медвед

До сада најкрупнија јединка мрког медведа ухваћена је и обележена на Тари. Овај шумски џин тежак је 246 килогарама, стар десет година и добио је име Александар по чувеном војсковођи Александру Великом. Осим по својој величини, специфичан је и по томе што је први који је маркиран огрлицом која има камеру.

„Овај горостас је понео посебну ГПС-ГСМ огрлицу која има такозвану акциону камеру. Захваљујући њој имаћемо прилику да видимо живот медведа из њихове перспективе. Овако прикупљени подаци помоћи ће нам да боље разумемо понашање и екологију ове угрожене врсте“, рекао је за РИНУ Ранко Милановић из НП Тара.

Александар је обележен у оквиру пројекта „Тајни живот медведа“ који се финансира од стране компаније Телеком Србија а.д., а има за циљ да допринесе очувању биолошке разноврсности Националног парка Тара и Србије и подизању свести јавности о потреби и значају заштите угрожених врста.

„Осим научно-истраживачког аспекта, резултати пројекта помоћи ће да се широј јавности на прави начин представи једна дивља животиња попут мрког медведа и да се на тај начин разбију предрасуде у вези ове врсте“, кажу у НП Тара.

Резултати оваквог мониторинга медведа ће омогућити да се боље разуме њихова немерљиво значајна улога у шумском екосистему, као једног од највреднијих представника биолошке разноликости који има значајну улогу у очувању природе.

Извор: Радио "Луна" (Фото НП Тара)