На Дан општине Чајетина свечано отворена мултимедијална фонтана на Краљевом тргу (видео)

Дан Општине Чајетина

Дан Општине Чајетина свечано је обележен 30. јуна  у Културном центру Златибор. Овај датум установљен је пре 94 године када је Чајетина проглашена варошицом. Од тада се ово место развија, напредује и крајем 20. века постаје најпосећеније туристичко место са Златибором који је лидер међу планинским дестинацијама у Србији. Свечана седница Скупштине општине јуче је почела интонирањем химне „Боже правде“, коју је извела Биљана Крстић са својим члановима „Бистрик оркестра “.

Обраћајући се многобројним званицама, председник Скупштине општине Чајетина, Арсен Ђурић, рекао је да се од прошлог Дана општине вредно радило и да су се остварили значајни резултати, и додао. 

„Увелико су у току радови на великом броју инфраструктурних пројеката као што су: изградња путева и улица, изградња јавне расвете на Златибору, Чајетини, сеоским месним заједницама, завршени су радови на изградњи игралишта, пешачких, бициклистичких и трим стазе на Златибору. Радимо на изградњи водовода Сушичко врело са изградњом резервоара, црпне станице фабрике за прераду воде, завршавамо замену цевовода од Златибора до Рибнице, као и резервоара од 2000м3  на Златибору. На простору уз трасу Гондоле, на међустаници на Рибничком језеру, крећемо са изградњом 20 модерних спортских терена.“

Милан Стаматовић, председник Општине Чајетина, у свом обраћају истакао је да је Чајетина данас једна од најразвијенијих локалних самоуправа, а акценат је ставио на даље планове, пројекте и бројне инвестиције које ће обележити време пред  нама. 

„Када говоримо о великим и значајним пројектима који нас чекају, у плану је „Златни град“ на потезу Рибничког језера и међустанице Гондоле , који је у  фази идејног решења. Други пројекат јесте изградња ауто-мотодром стазе, на потезу Ока према Мокрој Гори, затим пројекат 20 спортских терена, који ће бити и отвореног и затвореног типа, а налазиће се на потезу од Хотела „Торник“ према Рибници. Све су ово инвестиције које имају ограничен век трајања али оно са чим смо посебно поносни сви Oдборници и чланови већа, је да ћемо на следећој Скупштини пренети 70ha земљишта на манастир Хиландар, за изградњу Научно-образовног центра“, у свом говору истакао је председник Општине, Милан Стаматовић. 

У наставку свечане седнице, додељене су плакете, признања и новчане награде најзаслуженијим појединцима и колективима за изузетан допринос развоју Општине у протеклом перидиоду. Највише признање „Златиборску повељу“ добило је јавно предузеће „Голд гондола Златибор“, које је председник Општине уручио  Бојани Божанић директорки ЈП „Голд гондола Златибор“.Додељена је и захвалница која носи име „Зоран Тмушић“, за хуманост и људскост у тешким временима, а овогодишњи добитник је новинар Владимир Лојаница из Ужица. 

Плакете „Димитрије Туцовић“ уручио је Арсен Ђурић и она је постхумно додељена др Раденку Лазаревићу; Добитници овог признања су и: Дејан Церовић из Криве Реке, Компанија „The Forest“ d.o.o. из Пожаревца, Одбојкашки клуб „Златибор“, као и Кошаркашки клуб „Златибор“.  Уручене су захвалнице појединцима који су се истакли својим радом и постигнутим успехом у протеклој години. Награђени су: Радосав Дабић из Чајетине и Драган Нинчић из Криве Реке. 
Похвалнице општине Чајетина додељене су свим свршеним ученицима основних и средњих школа на територији Општине Чајетина, као и свршеним ученицима средњих школа на територији Републике, који имају пребивалиште на територији Општине Чајетина, као и добитницима дипломе “Вук Караџић“.

Овогодишњи Дан Oпштине посебно ће бити упамћен, јер је након свечаног дела програма, на Краљевом тргу пуштена у рад мултифункционална - плутајућа фонтана која је опремљена воденим, светлосним, видео, аудио и ласерским ефектима. Између осталог фонтана даје могућност уживо преноса са бине, а сви посетиоци синоћ су имали прилику да виде обраћање председника Општине, као и пренос дела концерта Биљане Крстић и Бистрика на мултимедијалној фонтани. 

Сања Глишовић