Музеј "Старо село" у прoјекту умрежавања са институцијама културе у Србији(видео)

биосфера

Под називом „Биосфера“ данас је у Музеју „Старо село“ Сирогојно у сарадњи са Заводом за проучавање културног развитка, Музејом примењене уметности,  Удружењем „Природа и уметност“ и заједницом дигиталних номада Maglian Campus Дивчибаре, отворена трибина на тему културе и екологије, уз ексклузивна представљања пројеката који могу допринети култури живљења која поштује принципе и динамику природе. Програми се одржавају на више локација широм Србије под слоганом „Умрежи се“.


Током месеца јуна у организацији Завода за проучавање културног развитка,а у сарадњи са Музејом примењене уметности,  Удружењем „Природа и уметност“ и заједницом дигиталних номада Maglian Campus Дивчибаре као и Музејом „Старо село“ Сирогојно, одржаће се низ занимљивих трибина, јединствених уметничких изложби, интересантих промоција књига, све под слоганом „Умрежи се“.

„Наша је идеја да што више разговарамо о сусрету екологије и природе, културе и природе, култури и културном наслеђу, како би смо анимирали све оне који су заинтересовани да шире знање о томе, али пре свега да би послали једну поруку младима,  да се то њих тиче, да екологија није нешто што је ван њих и да, ако не размишљамо о екологији на свакидашњем нивоу, од великих прича неће бити ништа. У том смислу смо организовали више интересантних изложби, трибина, представљања наших издања, а са друге стране мислимо да би у добром духу било лепо да се институције културе Србије повежу, разговарају, размене искуства“, прича Марко Крстић, директор ЗАПРОКУЛ-а.

Представници Завода за проучавање културног развитка (Запрокул) су представили пројекат „Живимо нематеријално културно наслеђе“, које се реализују у оквиру Еразмус програма за образовање одраслих. Запрокул овај пројекат спроводи у сарадњи са инститиуцијама из Немачке, Италије, Шпаније, Бугарске и Румуније. На презентацији су представљени елементи нематеријалног културног наслеђе из свих земаља које учествују на пројекту, као и квиз и игра меморије који ће се ускоро наћи на интернет страници пројекта.

„Нама је жеља да имамо оваквих сусрета што више, да ово буде традиционално, да сваке године укључимо још неку институцију културе у организацију, а да опет будемо мало и иновативни. Зато смо ове године укључили Дигиталне номаде са Дивчибара. Они такође имају једно село које је прилагођено ИТ сектору, али они су интересантни из перспективе екологије јер су се прилагодили шуми, градећи кућице између стабала, тако да ту имамо еколошки урбанизам“, истакао је овом приликом Крстић. 

У наставку програма, вечерас ће Музеј на отвореном „Старо село“ Сирогојно гостима и посетиоцима представити своје публикације и програме.
 

Мирјана Ранковић Луковић