Музеј "Конак" на Златибору - традиција предаје старина у аманет потомству

Златибор ће следеће године бити богатији за још једну установу културе. Наиме, донешена је одлука да се на овој планини гради музеј "Конак", који ће имати непроценљив значај за развој културног туризма, а бавиће се о сакупљањем, заштити, чувањем, проучавањем и презентацијом блага богате културно-историјске баштине златиборског краја. Зграда музаја од 600 квадрата,  налазиће се поред Туристичке организације Златибор, а за в.д. директора постављена је Снежана Ђенић.

Иницијатива за оснивање Музеја потекла је од библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" и њене директорке Снежане Ђенић. Јер, ова библиотека је карактеристична по томе што у свом фонду, осим књига, поседује и музејску збирку, основану давне 1951. године. Овај мали музеј обавља делатност сакупљања, чувања, заштите и презентације предмета из богате културно - историјске баштине златиборске регије. Музејски фонд обухвата близу 1.200 предмета, разврстаних у историјску, етнографску, уметничку и природњачку збирку, затим архивску грађу са близу 2.000 архивских докумената из периода 19. и 20. века, са веома богатом фототеком. У саставу мзеја налази се и спомен збирка Крсте Смиљанића, прослављеног ђенерала из Првог светског рата, који спада у ред знаметих Срба 20. века.

nena djenic"Како би нашу заједницу учинили бољим местом за живот, ми смо били мишљења да би ову вредну збирку, која заиста без спопственог простора постаје обесмишљена, требало ставити у један адектватан простор, како би била доступна јавности. Тако смо пре пар година и покренули иницијативу за оснивање самосталне установе културе, која би се налазила на Златибору", каже Снежана Ђенић, в.д. директора Музеја "Конак" и директорка библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" Чајетина.

На разумевање се наишло од стране општине Чајетина, па је у мају ове године донета одлука о оснивању самосталне установе културе - музеј "Конак", а за в.д. директора постављена је Снежана Ђенић.

"Ово је заиста изузетно за златиборски крај, јер оснивање једне овакве установе је наша морална обавеза, али и наш дуг. Циљ овог завичајног музеја био би презентација богате културно - историјске баштине, кроз културу сећања на знамените историјске личности  и вековну историју туризма Златибора, као прве српске ваздушне бање", наглашава Снежана Ђенић.

DSC_0201 (Large)

Иначе, оснивање музеја "Конак" има вишеструк значај - поред заштите прошлости, музеј ће имати непроценљив значај за развој културног туризма, фокусиран на културне атракције, као повод за путовања, што ће Златибору дати један нови квалитет.

"Ми поседујемо музејски фонд за сталну поставку, тако да нам је у плану да подигнемо један објекат, који не би био ни сувише претенциозан, ни сувише скуп. Зграда Музеја такође би била у духу заштите, јер би била изграђена као реплика конака срердара Јована Мићића, тако да би ми добили једну целину која би заиста била један ванредан репрезент нашег културног наслеђа", устиће Снежана Ђенић.

Најмлађе чедо чајетинске културе биће  на Златибору, поред  Туристичке организације. Наредне године, средствима буџета општине Чајетина биће саграђена  зграда од 600 квадрата, као реплика конака рујанског старешине, сердара Јована Мићића. Овим чином се заправо наставља  традиција предаје старина у аманет потомству. Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs https://www.youtube.com/watch?v=v8v2eiHHarI&feature=youtu.be