Министарство објаснило под којим условима је могућ потпуни прелазак на онлајн наставу

У Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа (Тим за школе) су укључени представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Mинистарства здравља, епидемиолози и стручњаци у области хигијене Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, у складу са Закључком Кризног штаба. 

Од како је школска година отпочела, Тим се састајао 11 пута и његов задатак је да разматра, по потреби консултује докторе – чланове Кризног штаба, и доноси одлуке о евентуалној промени модела наставе на нивоу неке јединице локалне самоуправе, уколико параметри на основу више од 10 показатеља, такође утврђених на седници Кризног штаба 24. августа, покажу да је дошло до одређеног погоршања ситуације на нивоу конкретне општине или града, односно на нивоу одређене школе.

Одлука о увођењу онлајн наставе на територији читаве Србије јесте поменута на претходној седници Кризног штаба, али она није донета.

Евентуална одлука о увођењу онлајн наставе у свим школама Србије на састанку Тима за школе би могла бити донета искључиво у случају да параметри покажу знатно погоршање  у свим јединицама локалне самоуправе.

Овонедељна анализа говори да је само у 136 (11%) основних школа проценат заражених ученика изнад 1.5% и да у 466 (39%) није било ниједног зараженог ученика у претходној недељи, док је 169 (14%) школа пријавило само по један случај. Код средњих школа, проценат инфицираних ученика већи од 1.5% регистрован је у 85 (16%). Истовремено, у 99 (19%) средњих школа нема позитивних у претходној недељи, а у 81 (15%) школи је пријављен по један случај.

  Извор: Зелена учионица