Министарство: Афричка куга свиња у Србији регистрована у 918 газдинстава, убијено 11.840 свиња

свиња

Министарство је апеловало на власнике свиња да сваку промену здравственог стања пријаве ветеринару, како би се извршила брза дијагностика болести и у што краћем периоду предузеле све неопходне мере у циљу спречавања ширења болест.

У Србији су до јуче у 918 газдинстава у 30 општина потврђена 1.363 случаја афричке куге свиња код домаћих свиња, од чега су 662 угинуле, наведено је на порталу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Извршена је, како је наведено, еутаназија 11.840 свиња различитих категорија, уз  дезинфекцију газдинства.

За угинуле и убијене свиње предвиђена је пуна финансијска надокнада власницима животиња по хитном поступку у свим окрузима где се појавила, Пчињском, Браничевском, Поморавском, Подунавском, Моравичком, Јужнобанатском, Борском, Средњебанатском, Зајечарском, Сремском, Шумадијском и у Београду.

У 2023. години, до сада на територији 24 општине Нишавског, Јабланичког, Пчињског, Пиротског, Браничевског, Поморавског, Зајечарског округа и Града Београда потврђена су укупно 303 случаја АКС код дивљих свиња.

Власници афричку кугу свиња могу препознати на основу следећих симптома: изненадно угинуће једне и више свиња, губитак апетита, потиштеност, повишена телесна температура до 42 Целзијусова степена, крварења по кожи, крвав пролив, побачаји, несигурност у ходу, отежано дисање, кашљање, повраћање.

Афричка куга свиња је вирусна болест са којом се, поред Србије бори цео регион и поједине државе Европске уније, а у Србији је први пут дијагностификована 2019. године.