Милојко Зечевић: Бављење свињарством-некад на нули, некад у плусу (видео)

Милојко Зечевић из Криве Реке је свињарством почео да се бави 2013 године. Почео је, како каже, са два прасета која је добио за дуг, а онда проширио производњу. Сад сам води свој посао.

"Почео сам да радим ово чисто да видим како то иде, да видим може ли да се ради и има ли од тога вајде или не. Могу да кажем да има; има неке зараде, али зависи све од тржишта", прича Милојко Зечевић.

Тренутно има 9 крмача, једног нераста и четири назимице расе јоркшир и ландрас које и укршта ради добијања бољег односа меса и масти. Највећи део продаје, а нешто оставља и за себе.

"Укрштањем јоркшира и ландраса добија се најбољи квалитет меса. Већи део грла гајим за клање. Узгајам прасиће до 30 кг а онда иду на клницу, или на држање - уколико је неко заинтересован. Некад за кућу оставим пет-шест комада, све зависи. Задовољан сам, у суштини. У просеку се рађа по 17, 18 или 19 прасића, али не могу сви да опстану. Ако их остане 10 - 12, добро је. Испод 10 - не ваља."

У његовом раду помажу и подстицаји, како локалне самоуправе општине Чајетина тако и државе која даје 15 хиљада по грлу.

"Подстицаје добијам редовно од општине, као и од државе јер су грла уматичена.  Држава даје 15 000 динара по грлу тренутно, мислим да ће повећати на 25 000 динара. Ми купујемо концентрат јер не правимо сточну храну. Цене су појаке, а од тога зависи наша зарада.  Некад смо на нули, некад мало више у плусу... Све зависи", каже Зечевић.

С обзиром да сточну храну купује, Зечевићу значи сваки вид олакшица како би  проширио производњу а и  матичење грла. Ако би се цена свиња у будућности повећала, и сам ће имати економску рачуницу да повећа капацитете, сходно захтевима тржишта.

https://www.youtube.com/watch?v=FKjTUqFzGMA

М.Јевремовић, Д. Колаковић