Миливоје Танасковић - произвођач сувомеснатих производа из Мачката

Један од успешних произвођача сувомеснатих производа из Мачката је Миливоје Танасковић, који је традиционалан начин производње наследио од својих предака. И ако овај посао захтева много рада и труда, али и константна улагања која изискују значајна новчана средства, млади Танасковић не посустаје и сигурним корацима корача напред.

За достизање најбољих резултата у производњи, поред адекватних објеката за сушење меса, неопходни су знање и искуство. За процес сушења на оптималној темпетатури од око 20 степени, који траје од 10 до 20 дана, искључиво користи буково дрво. Највећи део производа Танасковићи пласирају на домаћем тржишту, углавном на београдским пијацама, али уредно снабдевају многобројне трговинске радње и ресторане.

Овај перспективни произвођач са још неколико пољопривредних произвођача из нашег краја поделио је са нама утиске са недавног студијског путовања у Италију. миливоје 2  Ова посета организована је у сарадњи са Златиборским Екоаграром, а захваљујући пројекту СМАРТИННО који РРА Златибор спроводи уз финансијску подршку ИПА Јадранског програма за прекограничну сарадњу. Након упознавања са примерима добре праксе по питању заштите производа, уверени су да се налазе на добром путу да бренидрају сувомеснате производе са нашег поднебља, јер они то и заслужују. Надају се да ће кроз његову заштиту успети да повећају конкурентност, производњу али и и пласман.

Танасковић закључује да ће за успех у овом процесу бити неопходна чвршћа сарадња између самих произвођача. Због тога су одлучили да оснују Удружење пршутара које до сада броји око десетак чланова. Приоритетни циљ удруживања је старање о комплетној промоцији и маркетингу златиборске пршуте на домаћем али и иностраном тржишту.

Драгана Росић, zlatiborpress.rs