Међународни дан борбе против насиља над женама (видео)

Међународни дан борбе против насиља надженама установљен од стране Уједињених нација, обележава се традиционално 25. новембра.

Ове године је у Србији убијено 28 жена, а више од 400 деце остало је без једног, или оба родитеља, преноси Радио телевизија Србије (РТС). Један од таквих случајева догодио се овог месеца у општини Чајетина када је 68-годишњи М. С. ножем усмртио своју супругу М. С. (62) у Рожанству.

Гостујући недавно у Јутарњем програму РТС-а Ведрана Лацмановић из Аутономног женског центра рекла је да не постоји прецизан профил насилника над женама, али да постоје показатељи који указују на опасност од смртног исхода насиља.

Заштитник грађана Зоран Пашалић је тим поводом упозорио на важност усвајања Националне стратегије за спречавање и сузбијање насиља у породици и у партнерским односима. Истакао је да посебна пажња треба да буде посвећена спречавању и заштити од родно заснованог насиља жена на селу, жена са инвалидитетом и Ромкиња, као и развоју услуга у заједници, како би се женама жртвама насиља пружили сви видови подршке за пријављивање насиља, као и помоћи за њихово осамостаљивање.

Општина Чајетина има механизме којима се побољшава положај жена, попут подстицаја за сеоска домаћинства који су за пет процената већи ако су жене носиоци пољопровредног газдинства. Из локалног Савета за родну равноправност кажу да се обраћа пажња на родно сензитивни буџет и већа средства за једнаке прилике за полове, уз укључивање сеоских жена у друштвени живот.

Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Милосав Миличковић оценио да је примена Закона о спречавању насиља у породици, који се примењује од јуна 2017. године, дала позитивне резултате. Овај Закон је омогућио примену хитних мера – удаљавање насилника из стана као и забране комуницирања и прилажења жртви чак и пре извршења кривичног дела.

Овај дан  установљен је 1981. године на првом састанку феминисткиња Латинске Америке и Кариба у Боготи. Уједињене нације су 1999. године резолуцијом 54/134 службено потврдиле 25. новембар као Међународни дан борбе против насиља над женама. Овај дан је одабран као дан сећања на сестре Мирабел, Патрију, Минерву и Марију Тересу, које је брутално убио диктатор Рафаел Трухиљо у Доминиканској Републици 1960. године.

Међународни дан борбе против насиља над женама обележава се у Србији разним активностима, а недавно је у Мачкату одржана „Жива библиотека“, пројекат за смањење родних стереотипа повезаних са дискримиацијом и насиљем над женама и девојчицама релизован од стране удружења "Феномена".

https://www.youtube.com/watch?v=0nWtvlcvh-c&feature=emb_logo