Мали- велики "парламентарци" у посети председнику СО Чајетина (видео)

парламент

Представници Ђачког парламента основних школа из Чајетине, Мачката и Сирогојна данас су посетили председника СО Чајетина са жељом да се упознају са саставом и функционисањем Скупштине,  начином доношења одлука, важним инвестицијама које су урађене у чајетинској општини последњих година и онима које предстоје, али и да дају неке своје предлоге који се тичу бољег функционисања младих у оквиру  средине у којој живе. 

https://www.youtube.com/watch?v=dP_nCsUQL70&ab_channel=TV%C4%8Cajetina

Око 30 ученика седмог и осмог разреда, чланова ђачких парламената основних школа из Чајетине, Мачката и Сирогојна,је  у оквиру Дечје недеље посетило  председника СО Чајетина у просторијама локалног парламента. Овом приликом он их је упознао са радом Скупштине, њеним надлежностима и делатностима. Након тога, млади су упутили питања председнику која су се тицала углавном проблема на које наилазе у  школским условима рада, а која су битна због будућег лакшег функционисања и остваривања бољих ђачких резултата.

"Деца су имала низ питања која су углавном везана за услове функционисања у школама, од изградња фискултурних сала у Мачкату и Сирогојну, школских игралишта у Чајетини и Златибору, набавке таблет рачунара , реконструкцијама кухиња... Баш квалитетна питања , битна питања како за децу која похађају те школе тако и за читаву друштвену заједницу. Одговорио сам, колико сам могао, на нека питања а на нека ћемо свакако одговорити и покушати да реализујемо, пре свега мислим на изградњу фискултурне сале у Мачкату и Сирогојну за које су пројекти одрађени. За Сирогојно је пројекат прошао у републичкој Канцеларији за изградњу и мислим да ћемо ускоро расписати тендер за изградњу те сале . Свакако ћемо конкурисати за салу у Мачкату. Општина ће, поред Министарства,  определити део средстава , јер ова школа из године у годину има све већи број ученика и ђака, " рекао је Арсен Ђурић, председник СО Чајетина.

 

Председник СО Чајетина је такође упознао чланове Ђачког парламента са корацима који се предузимају око реконструкције ђачке кухиње у школи у Чајетини, као и школских игралишта у Чајетини и Златибору, а обећано  је и да ће се приликом израде буџета за следећу годину Скупштина постарати да издвоји средства и за куповину неопходних таблет рачунара за школе.

"На Ђачком парламенту прошле године је покренуто питање око бесплатних ски-пасова за децу са територије општине Чајетина. Тада смо упутили допис Скијалиштима Србије и они су одобрили бесплатне ски-пасове радним данима, али као што смо видели деци то не одговара јер иду радним данима у школу. Ове године ћемо писати поново допис и покушати да добијемо за њих бар један дан викенда. То су за децу врло значајна питања , а самим тим и за читаво друштво. Ми се заиста трудимо да кроз разна буџетска планирања, када су у питању школе и  омладинска удружења,  подржимо све активности", нагласио је Арсен Ђурић.

Неопходно је, рекао је Арсен Ђурић, да млади самостално, или кроз омладинска удружења, буду иницијатори  идеја чијим би остварењем  њихов живот био бољи. Јер, понекад старији забораве, у трци са послом и временом, на неке ствари које деци и те како значе, па су овакви сусрети изузетно корисни за решавање питања која су од значаја за њих, а самим тим за читаву општину.

 

Мирјана Ранковић Луковић