Ломови и падови пуне службу Хитне помоћи у Чајетини (видео)

доктор

Услед повећања снежног покривача и појаве леда повећан је и број пацијената који су задобили повреде услед падова на леду, а који се јављају Хитној медицинској помоћи у Дому здравља у Чајетини. Грађани углавном добијају повреде горњих и доњих екстремитета али и других делова тела.

Снежне падавине и јаки мразеви условили су поледицу и отежали кретање улицама па је све више пешака који стрепе од падова и повреда. Протекле дане обележили су падови и ломови услед снега и леда због чега се лекарима Хитне службе Дома здравља у Чајетини, али и ортопедима, јавио велики број пацијената.

„Сада је зимско време, снега има и на тротоарима и на коловозима услед чега долази до повреда и падова на леду. Самим тим и пацијенти који се јављају код нас у Хитну службу имају те тегобе. Углавном су то повреде које се тичу локомоторног апарата – коштано мишићне и зглобне структуре су ту повређене. Најчешће су то уганућа и истегнућа која захтевају фиксацију, мировање, евентуално неки аналгетик. У случају прелома потребна је консултација ортопеда и гипсана мобилизација“, рекла је др Весна Кашерић, лекар Опште праксе Дома здравља Чајетина.

Међу повређеним пацијентима било је доста скијаша и људи који се баве спортовима на снегу. Најчешће су то повреде рамена, лакта, руке. На основу физикалног прегледа и рентген снимака долази се до дијагностиковања повреде. 

„Када дође до пада углавном су то падови исклизавања и проклизавања и може да се деси да се повреде и леђа и глава. Значи треба бити веома опрезан код устајања, помоћи повређеном да устане, не ослањати се на повређени екстремитет и довести екстремитет у неки физиолошки положај приручном имобилизацијом, видети да ли  је особа свесна, да ли може да комуницира и превести је код нас у Хитну на даљу опсервацију“.

Општи савети лекара како не би дошло до пада јесте ношење адекватне обуће, опрез приликом хода, избегавање неочишћених тротоара и површина које су под ледом. Старијим суграђанима саветује се да кретање на отвореном сведу на минимумт а уколико баш морају да изађу, то не раде у раним јутарњим часовима већ када мало отопли.


Данка Миловановић