Ликовна колонија "Трнава " отвара се 16. августа (видео)

а

Ликовна колонија „Трнава – Владимир Митровић“ одржава се у Трнави од 16. до 20. августа у организацији Културног центра Чајетина и Атељеа "Трнава", под покровитељством општине Чајетина. Ове године у њој ће радити, дружити се и стварати дванаест сликара из Србије.  

31. Ликовна колонија  „Трнава – Владимир Митровић“ биће отворена 16. августа у 17 часова у атељеу „Владимира Митровића“ у лепом, златиборском селу Трнава. Организатори су Културни центар Чајетина и Атеље "Трнава", под покровитељством општине Чајетина.

"Циљ колоније је очување традиције, а она није битна само у културном смислу већ и у духовном, јер ми током целе године можемо да уживамо у тој уметости и гледању уметничких дела која су изложена у холу Дома културе и која су доступна за све љубитеље ове врсте уметности", каже Горица Станић из КЦ Чајетина. "Ове године у сазиву колоније су уметници различитих генерација који долазе из различитих градова из Републике Србије: из Београда, Новог Сада, Пожаревца, Бајине Баште... Највише имамо Ужичанакао и сликаре из Шљивовице, Сирогојна и Златибора. Као што сам напоменула, имамо различите генерације, од искусних уметника који су већ годинама учесници колоније, тако имамо и младе који су још студенти али се радо одазивају овој колонији."

На 31. Колонији учествују: Александар Тодић из Новог Сада, Миљана Драшковић, Драган Тасић, , Валентина Тодорић и Божидар Јоксимовић из Ужица, Ева Гравара из Београда , Софија Станић из Шљивовице, Андријана Ђенић из Златибора, Љуба Митровић из Сирогојна, Данијела Миловановић из Пожаревца и Горан Екмешчић из Бајине Баште.
 

"Инспирацију за своја дела уметници углавном налазе у амбијенту овог златиборског села где су смештени и где бораве пет дана. Њихова уметничка дела настала у Трнави касније остају Културном центру, а један део  Атељеу "Митровић" у Трнави, јер смо организатори заједно са Атељеом."

Која је тајна трајања ове ликовне колоније? Досадашњи учесници кажу да је први долазак и боравак у Трнави, у окриљу породице Митровић, прво пријатно изненађење јер они сваког учесника прихватају као новог члана породице. Оно због чега пожеле да се поново врате јесте та срдачна атмосфера, али и чудесна, неоскрнављена природа овог златиборског села, као и свеприсутно дело Владимира Митровића које их окружује како у његовом атељеу , тако и учитавом домаћинству. Резултат тога су дела којима се публика диви и у њима ужива при сваком доласку у чајетински Дом културе.

МРЛ