Куп пријатељства стигао до четвртфинала

Детаљ са Купа пријатељства

Традиционални Kуп пријатељства за фудбалере млађе од 19 година четврти пут се одржава на Златибору, а мечеви најбољих клубова из региона бивше Југославије као и сваке године окупили су бројна позната фудбалска имена, а највећи проблем организаторима прави непредвиво време.

По завршетку такмичења у држацним првенствима, Куп пријатељства је по традицији окупио најбоље екипе узраста до 19 година из југословенског фудбалског региона. На Златибору се надмећи највећи таленти, а пласман у четвртфинале после три дана такмичења обезбедили су Војводина, Сутјеска, Црвена звезда, Академија Пандев, Динамо, Вардар, Партизан и Жељезничар, а турнир су завршили Олимпија, Слобода Тузла, Сарајево и Осијек.

"Јако је лепо и увек смо пуни ентузијазма кад долазимо овде и кад видимо ове младе момке, мене испуњава кад видим да из целе регије долазе деца да се ту друже, нормално понашају и то је нешто више и од самог фудбала и турнира, што му стварно даје на специфичности. Што се тиче спортске стране, дефинитивно је најбољи турнир у региону. Имали смо ове године невероватан притисак од других екипа да се придруже. Нажалост, не можемо свима да изађемо у сусрет, ово су екипе које по историјској заслузи и квалитету се налазе на овом турниру. Чак размишљамо да можда уведемо и неке квалификације и додатне турнире да би све добило на престижности и успешности,"

каже организатор турнира Игор Микља. Турнир је од отварања пратио и идејни творац Саво Милошевић који је пре осам година у Бијељини покренуо ово такмичење. Некада прослављени фудбалер је од тада имао разне професионалне ангажмане, а остварио се и као тренер Партизана и Олимпије.

"Највећи мој тренерски квалитет јесте што сам и у Савезу био директор млађих селекција и бавио сам се млађим селекцијама. У УЕФА-и сам радио и још увек сам члан комисије за омладински фудбал и већ шест седам година се интензивно бавим радом са млађим селекцијама. То је можда и основа тренерског посла јер ако прођете ту причу и схватите шта је то што је неопходно да би један клинац постао играч од те 10, 12. године до 18. онда вам је после много лакше када правите селекцију јер то је основ сваке екипе. Ако селектирате добар тим, моћи ћете с њим да радите доста ствари, у супротном имате проблем. Моја прича је доказ, а и мој предлог свим будућим тренерима је да се пре свега посвете раду са млађима јер се ту највише научи и то је најбоља подлога за будући тренерскир рад,"

рекао је чувени репрезентативац Југославије и Србије. Као и сваке године, утакмице Купа пријатељства прати велики број тренера, менаџера, скаута из европских клубова укључујући и оне најјаче, а ту су и селектори млађих репрезентативних селекција. Међу њима је и Радован Кривокапић, селектор кадетске репрезентације Србије која је на недавном првенству Европе у Израелу направила успех пласманом у полуфинале.

"Мисим да је ово један сјајан турнир за ово годиште је овај турнир окупља све најбоље тимове из региона и мислим да је ово сјајна ствар. И прошле године сам био на овом турниру и у плану је било да и ове године присуствујем. Има пуно талената, пуно добрих играча, и наравно клубови су јако добри. Драго ми је да су ту клубови из екс-Ју што је идеална прилика да ови дечаци покажу шта знају, а на нама који пратимо јесте да имамо добро око и да видимо ко је тај ко ће у будућности носити дрес репрезентације," 

сматра Кривокапић. За организаторе је највећи проблем непредвидиво златиборско време због којег је отказана утакмица између Војводине и Осијека.  

Утакмице четвртфинала на програму су у петак на терену са вештачком подлогом у насељу Фарма. Полуфинала се играју у суботу, а финале у недељу. У плану је да се завршница игра на неком од терена са вештачком травом, уколико временски услови дозволе.