Културно лето у Чиготи

Већ другу деценију Специјална библиотека Чиготе у циклусу Култура, уметност, духовност, наука, здравље, организује запажене вечери са еминентним и компетентним гостима. Летњи културни програм у Чиготи биће обогаћен кратким драмским формама (моно и дуодраме). Ова новина ће свакако употпунити Златиборско културно лето.

Биљана Ђуровић, 5. јул: монодрама Надежда Петровић У години прославе победоносног завршетка Великог рата, причом о неумрлој хероини-уметници Надежди Петровић одужујемо се знаним и незнаним јунацима славне епопеје. Монодраму Надежда Петровић изводи првакиња Народног позоришта и професор на Академији лепих уметности, Биљана Ђуровић. На светском фестивалу монодраме у Москви Биљана је добила прву награду.

Слободан Јовић, Владимир Путник, 10. јул: Вино и гитара Професор Пољопривредног факултета Слободан Јовић је и најпознатији енолог са ових простора и ,,витез вина„ У колажном програму ,,Вино и гитара,, професор говори о винарству, али и о настанку познатих староградских песама о вину. Уз пратњу гитаре, неке од њих г. Јовић ће премијерно представити посетиоцима. Монологе Љубомира Симовића и Богдана Чиплића говориће Владимир Путник, редитељ и уредник у Радио Београду.

Андреј Пиповић,19. јул: Сан смешног човека-монодрама Последњу кратку причу Ф.М. Достојевског Сан смешног човека, драматизовао је, режирао и изводи Андреј Пиповић (играо је Светог Саву у серији Немањићи). Прича је о томе како је један самоубица пронашао смисао живота. Супервизор монодраме је Мирјана Карановић.

Мирјана Бобић Мојсиловић ће представити свој нови роман Мушка азбука, а Зорица Томић Моћ речи- како водити унутрашњи дијалог Предавање ће у највећој мери показати слушаоцима шта треба да се ради како бисмо васпитавали сопствене мисли и емоције. Унутрашњи дијалог се представља као услов ефикасне комуникације са собом и другима. Зорица Томић ће на тај начин представити пројекат са којим ће од септембра започети серију семинара, радионица и предавања из праксе комуникације.

Прве недеље августа гости Културног лета у Чиготи биће драмски уметник Петар Божовић, глумица ЈДП-а Весна Станковић са монодрамом Милунка Савић, (17. август); Срна Ланго са ауторском вечери Лов на Срне (забавно-музичко вече, 24. августа). Ексклузивно у августу, најављујемо књижевно вече са нашим водећим драмским писцем, академиком Душком Ковачевићем.

Почетком септембра Бојана Бамбић и Радмила Живковић (дуодрама по мотивима Хасанагинице Љубомира Симовића); књижевно вече Сање Домазет и Слободана Шијана (представљање књиге Пуњене тиквице са Лењиновим мозгом: филмски сценарио).

Посетиоци Чиготиног Културног лета моћи ће да уживају и у бројним изложбама:

2 - 8. јул СМИЉА ШУЛОВИЋ – сликар аматер из Крагујевца. 9 - 15.јул ДАНИЦА МИТРОВИЋ –ликовни уметник из Зрељанина. 16 - 22.јул ФОРМАТ МАЛИ – Изложба у организацији Арт Центара лепих уметности,дизајна и заната Београд. 23 - 29.јул ТИЈАНА ЧАКИЋ је рођена 1980. године. Дипломирала је 2005.године на Академији лепих уметности у Венецији 30.јул - 5.август ЈАНКО ЛАЦО –сликар из Зрењанина. 6 – 12.август РАЈКО КАРИШИЋ – Дипломирао на Машинском факултету Универзитета у Новом Саду. 13 – 19.август ТАНАСКО ЉЕШЕВИЋ – Професор физичког васпитања у пензији из БЕОГРАД. 20 - 26.август ЈОВАНА БАЈОВИЋ ЗДРАВКОВИЋ- Дипломирала сликарство на Факултету Примењених Уметности и Дизајна у Београду. 27.август - 2.септембар ГОРДАНА КУТЛЕШИЋ ДОМАНОВИЋ – Самоуки сликар из Ужица.