КУД "Златибор" - прича која траје (видео)

Традиционални годишњи концерт КУД "Златибор" из Чајетине и ове године је имао изузетну подршку публике. Сала Културног центра на Златибору била је препуна. Оно што су  на бини показали играчи свих постава КУД-а оправдало је њихову пажњу.

https://www.youtube.com/watch?v=pDUTOStbZcY  

Од најмлађих, до најстаријих; од поставе малишана са којом се у КУД "Златибор" ради свега неколико месеци, до прве, сјајне поставе искусних играча који преко две деценије играју у овом фолклорном друштву; сви синоћ на сцени, спремни, разиграни и распевани као да је први , и као да је ко зна који пут (што је у оба случаја тачно)! Сјајни наступи, овације публике... Већ виђено.

О чаролији играња у овом КУД-у који своје почетке бележи од 1998. , Миљко Радишић каже:

"Ја сам већ 22 године члан КУД "Златибор". Дакле, од свог давно завршеног осмог разреда сам ту. Тада је било јако мало играча. Једина играчка постава била је та моја календарска генерација, а ја од тада до данас са фолклором наступам како у чајетинској општини, тако и широм земље и на незаборавним турнејама по иностранству."

На питање шта једног искусног фолклораша тако дуго држи везаног за играње у културно-уметничком друштву у којем се смењују и понекад мање упорни млађи чланови, Радишић одговара једноставно: љубав према народној игри, традицији и костиму.

"Да, кореографије се не мењају тако често, као што сте напоменули, али ја и данас врло радо играм ону  коју сам прву научио, а то су Игре из ужичког краја. Вечерас је неће играти извођачки састав, али - ето, та кореографија ми је прирасла срцу и једноставно речено, уживам док играм те старе кореографије."

Концерт је почео извођачким саставом који је извео Игре из Црноречја( кореографија Владана Милекића Ликија - уметничког руководиоца КУД "Златибор"), а затворен је Играма из Црне Траве за коју је кореографију радила Дајана Костић из Старе Пазове. А између почетка и краја било је доста тога знаног и незнаног.

Фолклор из Чајетине имао је ове вечери и своје госте, а то је КУД "Ласта" из  Ђеновића код Херцег Новог који води Милан Ћирковић. Они су извели Игре из Црне Горе и Боке.

"Трећи пут смо гости КУД-а "Злартибор". Они су код нас били протекле године два пута. Спона између наших друштава је љубав према фолклору и очувању наше традиције кроз спој наших младих који су се веома добро уклопили и та пријатељства трају и на личној основи."

КУД "Ласта" постојивише од 80 година. Тренутно броји око 140 чланова из свих постава. Гостују широм Црне Горе, Србије, а гостовали су у Италији, Словенији, Грчкој... На Златибору су били три пута. Питали смо их какви су Златиборци као гости, а какви су као домаћини?

"Изузетно су добри и као гости, и као домаћини. Зато све ово тако добро иде и толико траје, на обострано задовољство," истакао је Ћирковић.

А овоме се, осим аплауза којим је публика поздравила и госте и домаћине, нема шта додати.

Мирјана Ранковић Луковић