Корона вирус одлаже избор за новог патријарха

Патријарх се бира тајним гласањем. За избор патријарха бирају се тројица архијереја који добију више од половине гласова чланова изборног сабора.

Упражњени трон СПЦ тренутно чува митрополит дабробосански Хризостом, најстарији митрополит у Синоду, и тако ће бити све до избора новог патријарха.

Иако би 46. поглавар Српске православне цркве требало да буде изабран у уставном року од три месеца, према појединим сазнањима, Сабор СПЦ на којем ће се бирати патријарх због епидемије корона вируса највероватније неће бити одржан пре маја 2021.

Белу пану на главу може ставити сваки владика који има своју епархију и бар пет година епископске службе, а таквих је у Сабору 34 од укупно 43.

Правило је да се патријарх бира под сводовима храма, а сваком изборном кругу претходи молитва призива Светог духа. У садашњим условима тај храм је патријаршијска капела Светог Симеона Мироточивог, повезана са салом у којој заседа Сабор.

Патријарх се бира тајним гласањем. За избор патријарха бирају се тројица архијереја који добију више од половине гласова чланова изборног сабора. Гласање се понавља све до тренутка док се не изаберу тројица кандидата са потребним бројем гласова. Имена тројице владика стављају се у посебне коверте, које се потом запечате и стављају у Јеванђеље, које се односи у олтар храма.Претходно изабрани духовник - неко од угледних монаха, који ће, када председавајући изборног сабора позове, а након молитве призива Духа светог да избор буде по вољи Божјој, извући из Јеванђеља једну од три запечаћене коверте. Коверту предаје председавајућем изборног сабора, који отвара коверту и саопштава име новог патријарха српског.

Извор: Ало