Kонцерт Удружења за неговање народне традиције "Ветерани Златибора"

У оквиру „Златиборског културног лета“ синоћ је на летњој позорници на Краљевом тргу наступило Удружење за неговање народне традиције "Ветерани Златибора" . Кроз приказ неколико кореографија из различитих делова Србије, овај фолклорни ансамбл је и овога пута кроз игру, песму и шалу публици приближио културу и традицију свога краја и шире. Организатори концерта су: Туристичка организација Златибор, општина Чајетина и Спортски центар Чајетина.

Бачка Паланка, Лозница, Лазаревац... градови су у којима је од почетка летње сезоне наступало Удружење за неговање народне традиције "Ветерани Златибора". Ово је успешан наставак гостовања које је почетком године кренула од Крања, а у међувремену је наш ансамбл био домаћин другим фолклорним групама. Било да су домаћини или гости, златиборски КУД Ветерана је увек расположен за игру, песму и ша лу што ствара добру атмосферу међу играчима, а још битније – међу публиком.

DSC_0152 (Medium)

„Ми, ветерани, негујемо традицију и покушавамо да овај наш крај презентујемо као и да помогнемо овим различитим манифестацијама које се одржавају у нашим крајевима... Били смо у Шљивовици, Сирогојну... То је нека седма година како радимо, а овде нам је 4. наступ (Краљев трг). Фина екипа, добра екипа... Наш КУД, наше удружење, има 4 кореографије. То су игре Златиборског краја, игре из Мачве, из Централне Србије и Босилеградско Крајиште,“ каже Цанко Пауновић, председник Удружења „Ветерани Златибор“

Синоћњи наступ је употпуњен и наступима Удружења „Завичај“ из Злакусе који су одиграли две игре: из околине Гњилана и Централне Србије, као и певањем група „Шљивовица“ из Шљивовице и „Распевани Златибор“ из Рожанства. До краја сезоне фолклорци ће улепшати још неколико локалних манифестација, а онда се припремају за јесење наступе.

„На јесен можда турнеја, да се крене од Смедеревске Паланке, Београд, Нови Сад, али видећемо шта има од понуда. За сада се држимо нашег краја и наше општине, јер стварно нама је Општина изашла у сусрет, а и ми њима. Изванредна је сарадња са Општином и ТО Златибор, и томе се поносимо“, истиче Пауновић.

Мирјана Ранковић Луковић, www.zlatiborpress.rs