Кон: Треба пооштрити контролу спровођења мера

Епидемиолог Градског завода за јавно здравље и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је данас да је евидентирано 36 особа са симптомима ковида од када је уведен систем наџора за људе који се враћају са летовања, пре свега из суседних земаља, додавши да се мере неће пооштравати, али да треба пооштрити контролу спровођења мера.

"Овај систем се први пут примењује у земљи и најважније је да функционише. Пресек је рађен на 23.000 и до тада је регистровано 36 особа са симптомима корона вируса. Ми тренутно имамо импорт вируса, а од грађана зависи да ли ће се јавити у ковид амбуланте, наравно ако имају симптоме. Нико не може да заустави вирус али овај систем је направљен да га успори, што смо за сада успели", рекао је Кон за РТС.

Према речима Кона, није било тешких епидемиолошких слика код особа код којих су регистровани симптоми ковида по повратку из иностранства. Углавном су то температура праћена кашљом, губитак укуса и мириса.

"Вирус и даље има висок потенцијал преноса и никако не смемо да се опустимо, посебно имајући у виду епидемиолошку ситуацију у околним земљама", нагласио је Кон.

Кон каже да неће бити карантина класичног типа, већ да оно што се спроводи је да контакти иду у самоизолацију.

"Мере се неће пооштравати али треба пооштрити контролу спровођења мера јер је важно да продужимо ову прихватљиву ситуацију и током октобра како би спровели вакцинацију против грипа. Људи који би требало да се вакцинишу има око два милиона, али тај ниво вакцинације никада није постигнут. На располагању ће бити око 700.000 доза вакцине против грипа а биће набављено још ако буде било потребе", рекао је Кон.

Када је реч о тренутној епидемиолошкој ситуацији, са почетком школске године, надзор у школама функционише, није повећано ширење вируса, а сада предстоји и повратак студената у домове.

"Студенти се усељавају и сада и крајем октобра. Преглед је обавезан па се на основу процене евентуално и тестирају. Пред Заводом за заштиту студената је огроман посао али они имају и искуство и капацитет да обаве тај посао", нагласио је Кон.