Кон: Ситуација више није ванредна

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да се тренутна епидемиолошка ситуација више не може дефинисати као ванредна, али је прерано рећи да је сваки ризик завршен, а када је реч о поласку у школу да треба имати попустљив однос према захтевима родитеља.

Кон је за РТС рекао да, иако су поједине локалне самоуправе укинуле ванредну ситуацију, и у тим местима на снази остају мере које важе за читаву земљу. Реч је о забрани окупљања више од 10 особа, забрани рада башта кафића после 23 часа, обавезно ношење маски.

Говорећи о поласку у школу, Кон је рекао да непрекидно треба имати на уму да се налазимо у специфичној пандемијској ситуацији, која се дешава екстремно ретко и да треба имати попустљив однос према захтевима родитеља.

У школску годину улази се темпирано, када је ситуација најповољнија, навео је Кон.

Када је реч о отварању институција културе, оне ће морати редовно да се проветравају, дезификују најмање једном дневно, а размак између посетилаца мора бити најмање метар и по лево, десно, напред и назад. То је, каже, девет квадратних метара по човеку.

Такође, чланови ансамбла морају бити темељно прегледани да се зна да су здрави, а бираће се и представе у којима има најмање учесника.

„Ако се не користе маске, биће затварања, то се пре свега односи на биоскопе“, навео је Кон.

Извор: Данас.рс