Камп Вање Грбића: "Одбојка као средство"

Камп Владимира Грбића улази у завршну седмицу одржавања, а прослављени одбојкаш је, заједно са својим сарадницима (професори Душко Спасовски и Горан Нешић, тренер Зоран Видаковић, координатор за одбојку на песку Марко Стојановић, селектор одбојкашке репрезентације Никола Грбић), представио новинарима својеврсни осврт на досадашњи рад.

Према речима професора Горана Нешића, одбојка је на овом кампу "средство" ка остварењу циља, што представља тежњу да се деца полазници едукују пре свега о значају здравог живота и правилног развоја. Такође, како истиче Вања Грбић, важно је да се "деца на овом кампу играју и тиме превазиђу страх од терена", онако како су то радили он и његов брат, Никола.

https://www.youtube.com/watch?v=rj_kUhxyAlM

Овакав приступ раду са децом је, како каже селектор Никола Грбић, "једини исправан пут ка правилном психичком и физичком развоју деце", јер се она на тај начин уче заједништву и пожртвовању. Такође, сматра да је важно да се што пре правилно науче неки одбојкашки елементи, истичући да је он много времена током каријере потрошио на превазилажење неких погрешно научених ствари, а да се са тиме суочава и сада, мислећи на неке чланове репрезентације.

Путем видео линка присутнима се обратио и легендарни бразилски одбојкаш, Жиба, који је представио своја искуства у раду са децом. Он у својој земљи спроводи едукацију деце по школама, са превасходним циљем борбе против гојазности. Жиба је посебно истакао колико му је спорт помогао да се успешно избори са леукемијом. Такође, најавио је долазак на наредно издање кампа, уз могућност да се изврши својеврна размена полазника, где би деца из Србије посетила Бразил и обрнуто.

Око 450 деце учествовало је на овогодишњем кампу, од чега је за њих 40 то било бесплатно. Вања Грбић истиче да је сама чињеница да се деца која се враћају кући интересују за наредни камп, показатељ да су он и његови сарадници на правом путу.