Кад се деси "Чудо у Шаргану" (видео)

Представа "Чудо у Шаргану" у извођењу аматерског позоришта „Театар Инат“ из Ужица у сарадњи са Удружењем грађана „ПРКОС“  из Чајетине,  синоћ је премијерно одиграна на сцени Културног центра на Златибору. Изузетно захтеван текст Љубомира Симовића на задовољство редитеља и публике, успешно је савладала ова аматерска група, а њихову игру имаће прилику да погледају већ 24. јуна сви заинтересовани .

https://www.youtube.com/watch?v=5J-jXyfXXaE

Велике истине изречене су кроз уста маргинализованих људи  у језгровитом и свепрожимајућем тексту Љубомира Симовића "Чудо у Шаргану". Један овакав текст писца, академика, из нашег краја, заголицао је као изазов жељу глумице Андријане Симовић и навео је да га реализује уз помоћ "Театра Инат".

"Рећи ћу вам - једноставно је: прво, то је наш писац. Друго: жив је још увек и желимо да му одамо почаст док је жив. Некако смо се навикли да одајемо почаст људима који  већ нису међу живима, а ја сам ово заиста желела. Мислим да је Симовић наш највећи драмски писац који се пре свега бави филозофијом. Друга ствар је што је мој професор глуме  на Академији, покојни Бошко Димитријевић,  направио једну од најлепших представа "Чудо у Шаргану" баш у ужичком позоришту. Хтела сам на овај начин да и њему одам почаст", рекла је након премијере Андријана Симовић, редитељка.

Рад на тексту трајао је, како каже редитељка, дуго и било је времена да се он добро спреми, као и да се умећу глуме приближе на најбољи начин аматери "Театра Инат" у сарадњи са Удружењем грађана „ПРКОС“ - односно Проактивне културноотворене Сцене из Чајетине.

"Ја морам да се захвалим општини Чајетина јер су они омогућили да се ово овде одржи. Ми смо написали и добили  пројекат под називом "Златиборско чудо" и надам се да смо оправдали тај назив."

Пластичност ликова и могућност да се они препознају и у стварном животу, омогућили су глумцима уверљивост на сцени.

Марко Мутавџић који у представи игра Милета, превртљивца, бескичмењака, полтрона, каже:

"Текст је генијалан! Ми смо уживали и радећи на представи и у самом процесу. Није нам ништа било тешко да спремимо зато што је ова екипа невероватна. А што се тиче лика, срећа је што имамо  таквих људи у околини па имамо широк дијапазон избора и палете где ћемо да изаберемо ко ће бити Тај."

"Кад смо добили тек текстове у руке па кад смо видели ту количину текста, сви смо мислили да нема шансе да то научимо. Али, толико се то лепо сложи да, и кад слушамо једни-друге, све реплике су толико логичне да смо ми  могли да одговоримо, а да и не знамо напамет текст", истакла је Јелена Тешић која је одлично одиграла улогу Цмиље.

Прва реприза представе, на задовољство заинтересоване публике, биће изведена 24. јуна од 19,30 у Културном центру на Златибору.

Мирјана Ранковић Луковић