Јубиларни Куп пријатељства на Златибору

фудбал

На Златибору до недеље траје јубиларни, десети Куп пријатељства, који окупља младе фудбалере. Њима свих ових година подршка стиже од наших искусних фудбалера. Престижни регионални фудбалски турнир је основан 2014. године, са циљем да на једном месту окупи најталентованије играче са ових простора. На Златибор су стигли фудбалери до 19 година из свих бивших република Југославије.

“Ово је једна племенита идеја која има свој друштвени циљ, а која траје десет година. Почели смо у Етно селу у Бијељини, 2014.године. Иницијатори су били Саво Милошевић и Митар Мркела, који су ту да помогну и дају подршку.Ми се трудимо да турнир живи и све више се развија”, каже организатор турнира, Игор Микља.

Уз фудбалске резултате, важан сегмент овог турнира је дружење. То је и прилика да се упореди квалитет младих фудбалера из неколико земаља.

“Некада је стара Југославија давала све играче по Европи. Француска је била пуна наших играча, Шпанија, Немачка. Није овај регион заборавио да игра фудбал. Овде треба побољшати инфраструктуру, вратити струку како треба. Има деце, тако да је ово једно подручје неисцрпних талената”, каже организатор турнира Драгиша Бинић.

Озбиљна светска истраживања показала су да су најталентованији фудбалери из Бразила, Аргентине, као и са простора ex Југославије.

“Ако причамо о самом таленту, изворниом, оном што је генетика наше деце, онда смо ту без премца у Европи. Без обзира на велике нације које имамо у Европи и које имају и веће ресурсе, много већи број играча, а већина има помоћ, јер су имали своје колоније, па са те стране добију још десетине милиона људи, из којих могу  да  извлаче ту базу”,каже организатор турнира Саво Милошевић

Идеја је, иначе, да се оснује регионална фудбалска лига за младе фудбалере, по узору на актуелне кошаркашке.

 

(фото: zoom ue)