Јубиларни ИксРос на Златибору

Мотоциклисти на Краљевом тргу

Свечаним отварањем и дефилеом мотоциклиста на Крљевом тргу званично је почео традиционални ИксРос рели, у оквиру Светског шампионата у ендуро мотоциклизму. Јубиларно 10. издање једине српске трке која је део неког светског такмичења у ауто мото спорту траје до суботе, 22. јуна.

Као и сваке године, својеврстан увод за три тркачка дана биће такозвани Пролог, односно квалификације на полигону са препрекама код дворане ТРК које ће се одржати у четвртак 19. јуна. Загревање и тренинзи за возаче у четири класе одржаваће се током дана, а финалне трке Пролога су на програму од 17:20 часова.

Другог дана вози се кроз плнанину Тару, а стаза је дуга око 100 км, у петак је на програму вожња кроз Мокру Гору, а субота је завршни дан када ће се мотоциклисти надметати на стазама на Златибору, а на Краљевом тргу ће бити циљ, као и коначно проглашење победника.

Титулу брани двоструки узастопни шампион Мануел Летенбихлер из Немачке, који је и тренутно водећи у генералном пласмнану испред Марија Романа из Шпаније и Вејда Јанга из Јужне Африке који ће такође трећи поут возити на Златибору. Прошлогодишњи победник Пролога Били Болт пропушта ову трку због повреде. У класи Хоби, трећој по рејтингу, такмичиће се и Чајетинац Живомир Бијелић

Српски ИксРос Хард ендуро рели је трећа станица ФИМ Светског шампионата у овој дисциплини мотоциклизма након Велике Британије и Аустрије а у календару су још и Румунија, САД, Турска и Шпанија.

DSC01178.jpg (3.1 МБ)