Још једно спектакуларно дружење на Спортским играма младих (видео)

Отварање Спортских игара младих на Краљевом тргу

Традиционалне Спортске игре младих почеле су шести пут на Златибору, на Краљевом тргу је у петак ујутро одржано свечано отварање, као и прва такмичења у атлетици, и игри између две ватре, а на програму игара које постоје 27 година, од тога 10 година у Србији, су баскет и мали фудбал.

Велику смотру најмлађих спортиста симболично је отворила трка задовољства деце из вртића, а пламен пријатељства на свечаном отварању упалили су млади чајетински спортисти:  каратисткиња Вања Мићић, кошаркаш Вукашин Вилотијевић и фудбалер Стефан Јанковић. У име општине Чајетина младе учеснике су поздравили помоћница председника општине Марија Јеремић и председник Спортског савеза Чајетине Зоран Удовичић који је децу подсетио да у општини постоји 20 спортских клубова.

Популарни караван радости и пријатељства на Златибор је стигао са закашњењем због одлагања, а слоган овогодишњих Игара је „Пружам руку, не подмећем ногу“ са циљем да се укаже на све облике вршњачког насиља и проналажење начина како да се они искорене.

Прво је окончано такмичење у баскету 3х3, које је одржано у дворани ТРК Златибор, а победу је однела екипа Мис-меч из Чајетине која је била најбоља у конкуренцији седам тимова. Такмичење у атлетици имало је око 100 учесника распоређених по узрасту у трци на 60 метара, где је у млађој групи победила Петра Смиљанић код девојчица и Слободан Милинковић код дечака, а у 2012. годишту најбржи су били Лазар Вранић и Ања Кулучев. Фудбалски турнир на три терена стадиона Швајцарија био је најмасовнији до сада са 19 екипа у старијим годиштима, а посебно су се такмичиле девојице, са укупним тријумфом екипе Фудбалске легенде из Чајетине. У конкуренцији дечака 2012. годишта и млађих победила је екипа Шампиони из Чајетине, а у старијем узрасту победила је екипа Слога из Бајине Баште. Традиционално много узбуђења донела је игра између две ватре, а до победе је дошла мешовита екипа Змајеви из Бајине Баште. 

Спортске игре младих ове године одржавају се у преко 40 градова у Србији, а победници са Златибора пласирали су се на регионално финале које ће се одржати у јуну у Чачку, док је државно финале заказано за 10. јул у бањи Ждрело. Најбољи са државних финала у Србији, Босни и Херцеговини и Хрватској пласираће се на велико финале у Сплит.