Још једна успешна акција добровољног давања крви

У Чајетини је данас спроведена друга редовна акција у овој години добровољног давања крви. Организатори акције Црвени крст Чајетина и Служба за трансфузију крви Опште болнице Ужице истичу да је давалаштво у Чајетини на високом нивоу, што је, великим одзивом грађана и данас потврђено.  До 15 часова, до када је акција и трајала, крв је дало око 50 Чајетинаца.

Дугогодишње кампање коју врше центри за трансфузију крви са локалним организацијама Црвеног крста из године у годину дају све позитивније резултате. Свест људи о важности добровољног давања крви као битном сегменту у раду здравствених установа на спасавању живота, све је већа. То је показала и данашња акција одржана у чајетинској библиотеци.

 „Претходна акција која је одржана у фебруару била је одлична. Јавило се преко 80 људи. Били смо јако задовољни јер смо тада били у проблему са резервама. Што се тиче тренутних резерви оне су много боље", каже докторка Марија Перишић Божић трансфузиолог Службе за трансфузију крви ОБ Ужице, и додаје да су "најчешћи добровољни даваоци  углавном млађе особе, што је за похвалу у односу на нека друга места у Златиборском округу, где је популација људи који најчешће дају крв између 50 и 65 година, а овде је испод 50“. davanje krvi 1

Чајетинци су данас, по ко зна који пут, показали своју хуманост и у великом броју се одазвали акцији добровољног давања крви. До 15 часова, до када је акција и трајала, прикупљено је око 50 јединица крви. Докторка Перишић се овом приликом захвалила становницима општине Чајетина на одзиву и позвала их да се, уколико су у могућности, одазову и следећој акцији која ће бити организована крајем августа.

Драгана Росић, www.zlatiborpress.rs