Јавни час прве помоћи за основце

Х

Сачувајмо хуманост“, слоган је Међународног дана Црвеног крста чија Недеља је на Голд гондоли обележена јавним часом за пружање прве помоћи у којој су учествовали ученици 7. разреда ОШ „Димитрије Туцовић“ са Златибора. Волонтери Црвеног крста Ужице потрудили су се да основцима пренесу најважније инфромације и вештине које су неопходне за пружање прве помоћи у различитим ситуацијама. ЈП „Голд гондола Златибор“, у сарадњи са ужичким Црвеним крстом, је препознало своју одговорност у подизању свести старијих основаца да сваки човек може указати прву помоћ себи и другима.

 

Тероијска и практична обука на међустаници гондоле је обухватила упознавање са поступцима за пружање прве помоћи, као и материјалом и опремом. Основци су савладали мере основне животне потпоре, пружање помоћи у бесвесном стању и упознали се са техникама прве помоћи код опекотина и посекотина. Најважније је да прва помоћ буде пружена што пре не чекајуци на долазак стручног особља како се не би губило драгоцено време, а понекад закашњења доводе у питање живот повређеног.

 

Иако је примарно туристичка атракција, Голд гондола користи свој утицај да пошаље корисне поруке широј друштвеној заједници. Недеља Црвеног крста је била прилика да допринесемо едукацији ученика ОШ „Димитрије Туцовић“ у области пружања прве помоћи и што је још важније, подстакли смо код њих одговорност и осећај хуманости према локалној заједници. Правовременом обуком друштва спашавају се животи људи и смањују последице несрећа и повређивања, а то је најважнија лекција коју су наши млади посетиоци понели. Голд гондола сарађује са бројним институцијама како би на различите начине допринела унапређењу локалне заједнице што је од почетка рада саставни део нашег пословања.

 

Црвени крст у Србији долази до више од 2 милиона људи, реализујући програме народних кухиња, деловања у несрећама, бриге о старијима, прве помоћи, добровољног давалаштва крви, здравствено превентивног рада, едукације за децу и младе. У ужиком Црвеном крсту активно је око 200 волонтера ангажованих на различитим програмима рада.

Светски дан Цвреног крста и Црвеног полумесеца, 8. мај, обележава се у знак поштовања према Анри Динану, оснивачу најстарије и највеће хуманитарне организације на свету. Црвени крст помаже милионима људи широм света сваке године у време сукоба, природних несрећа и криза, спроводећи хуманитарну акцију више од 150 година.