Јавни час: Наша даровита деца (видео)

час

Неколико година уназад ученици и наставници ОШ „Димитрије Туцовић“ из Чајетине у јуну организују литерарно-сликарско вече као једну врсту јавног часа. Ове године се дружење младих уметника одвијало под називом „Уметност наслућивања“, а у његовом осмишљавању сарађивале су литерарно-новинарска, ликовна и драмска секције француског језика, уз подршку  наставника.

Јавни час под називом „Уметност наслућивања“ одржан је јуче у Културном центру на Златибору. Учесници су били ученици од петог до осмог разреда ОШ „Димитрије Туцовић“ из Чајетине, чланови литерарно-новинарске, ликовне и драмске секције француског језика.

„Користимо прилику да јавно афирмишемо литерарно стваралаштво наших ученика, да на својеврстан начин промовишемо њихов рад и њихов дар, пре свега. То су деца која су награђивана на бројним литерарним и ликовним конкурсима како унутар школе, тако и унутар локалне заједнице, а ово је добра прилика да шира публика види како наша деца раде, како функционишу и како на најлепши могући начин испољавају  дар који им је дат“, објашњава Марија Вуловић, наставница српског језика.

У овој школској години реализовано је 36 часова литерарно-новинарске секције уз свесрдну помоћ новинара Портала „Златибор. тв“ Самира Асланија.  Подједнако вредни били су ђаци и на часовима ликовног. Са својом наставницом, Даницом Јевтић Шишовић, обишли су све изложбе које су организоване од септембра до јуна. 

„Наша деца и која знају да цртају, и која нису баш љубитељи цртања, научила су да гледају, да критикују и да воле слике. Тако се родила идеја још претходне године да, инспирисани изложбом која се налази у Културном центру, урадимо слике које ће показати како у њиховим очима изгледа инспирација. „Уметност наслућивања“ је назив тренутне изложбе која је у Културном центру и коју су могли да виде, а онда су своје виђење Требиња помешали са својим златиборским, и направили сјајне слике. Лепо смо се забавили, научили неке нове технике, и урадили слике за понос нама као наставницима, и њима и њиховим родитељима.“ 

Даровитост коју су ликовњаци и литерарци показали оставила је снажан утисак на публику, јер је подсетила одрасле да иза игре и наизглед безбрижног одрастања, стоји зрелост стицана знањем и васпитањем као одраз свага што децу окружује. Стога и не чуде бројне награде које су и у овој школској години за своје радове примала на такмичењима и расписаним конкурсима.


Ово вече ученици и наставници су искористили да се поздраве и са свештеником храма Преображење Господње на Златибору који одлази у друго место на службу, али иза себе оставља младе људе захвалне на свесрдној подршци. Чланови драмске секције француског језика извели су одломке из романа "Мали принц" подсетивши нас да се само срцем добро види. 

 

Мирјана Ранковић Луковић