"Јадни" афлатоксин !?

На сајту Министарства пољопривреде објављен је Правилник о измени Правилника о максимално дозвољеним количинама остатака средстава за заштиту биља у храни и храни за животиње за коју се утврђују максимално дозвољене количине остатака средстава за заштиту биља. Према овој одлуци дозвољени ниво афлатоксина повећава се 0,05 на 0,25 микрограма по килограму. Такође се наводи да измена правилника ступа на снагу дан након објављивања одлуке у Службеном гласнику, као и да ће ова одлука важити до 31. децембра 2014. Пре само 15 дана на снагу је ступила претходна измена истог правилника и одлуку из априла месеца према којој се ниво дозвољеног афлатоскина враћа са 0,5 на 0,05 микрограма по килограму, што је стандард ЕУ.