Изложба у Дому културе: Богатство разноликости (видео)

скулптуре

У Дому културе Чајетина синоћ су се домаћинима представили уметници из Удружење грађана „Дрина етно – арт“ из Бајине Баште. Ово је други пут да су сликари из овог места били гости Културном центру Чајетина, учвршћујући тако пријатељске везе и сарадњу ове две општине.

Удружење грађана „Дрина етно – арт“из Бајине Баште је основано 2008. године са циљем да окупи ликовне ствараоце у дугом времену у коме је култура скрајнута на периферију друштвеног живота, како на државном, тако и на локалном нивоу, каже председник овог удружења, Владисав Биљић. Различите технике, нивои ликовног образовања, стилови изражавања и уметнички набој незаобилазно су богатство које негују оваква удружења, што се види и на њиховим изложбама.

„Удружење "Дрина етно арт" се представља са радовима 10 уметника, од тога су двојица скулптори, у ствари, један ради дуборез, углавном иконе . Оно што чини богатство сваког оваквог удружења је разноликост стилова. Имамо и акварела и комбинованих текника, технику уље на платну. Овај крај и људи у њему зиста су окружени нечим што остали могу да виђају само на друштвеним мрежама. Није потребно много ни шетати, одлазити, долазити, значи, природа ту нуди много, много тога занимљивог. Поготову наша Бајина Башта, наша околина, са два језера, са Дрином... заиста сваки поглед кроз прозор чини једну слику, значи тај прозор је само рам, а понегде има и имагинације уметника. Ипак, уметник даје боју...“

Ово је други пут да су бајинобаштански сликари били гости Културном центру Чајетина, учвршћујући тако пријатељске везе и сарадњу две општине, али и стварајући погодно тло за подршку овом виду културног изражавања јер је прилика за излагање уметничких дела у галеријама све мање.

„Ако бисмо гледали по посети, по односу најшире друштвене заједнице према уметности и уметницима, мислим да би се повукли и прекинули са овим. Међутим та лична, појединачна свест о значају културе, јесте оно што побеђује и  што мора да победи“, додао је Биљић. 

Организатор изложбе је Културни центар Чајетина, а слике и скулптуре изложене у Дому културе можете погледати до краја јуна.

М.Ранковић Луковић