Изложба у Библиотеци: Савладати гравитацију (видео)

У сали библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини синоћ је отврена изложба компјутерске графике Александра Девића, академског сликара и графичара из Београда. Девић је учествовао  на бројним самосталним и колективним изложбама у земљи и иностранству и заједничким изложбама чланова УЛУС-а Ниш. Више стотина његових графика и слика налази се у приватним колекцијама у Грчкој, Немачкој, Италији, Холандији, Данској, Француској, Америци.

https://www.youtube.com/watch?v=_02B9mv3bfw&feature=youtu.be

Посетиоци Библиотеке моћи ће да у наредне две недеље да виде део изложбе из опуса "Метаморфоза гравитације" Александра Девића која је настајала у врло кратком времену а видела ју је  публика у Врању и Будимпешти.  Реч је о дигиталним принтовима толих боја, занимљиве али суптилне текстуре и људских обриса у покрету и тежњи да савладају гравитацију.

"То је, у ствари, један покушај да се у овом времену где има много жеље за ниподаштавањем тих сила којима смо окружени, оне савладају. Од екстремних спортова, научних истраживања, летења, лебдења, скакања у поноре, пентрања... Види се и на графикама да су то фигуре које савладавају простор.  Значи, један покушај да се из ове наше димензије физички закони преведу у ликовни језик", објашњава Александар Девић.

 

Александар Девић је као уметник широког спектра интересовања и ангажовања стварао у свим сферама сликарства, али и у области компјутерске графике и графичког обликовања.

"Техника је дигитална графика и то су дигитални принтови одштампани на великим плотерима.   Они својом фактуром и текстуром имају асоцијацију на земљу, на стене, на чврсто тло."

Девићев стил препознали су многи Амерички галеристи који су његова дела уврстили у збирку савремених стваралаца у овој области. То му је омогућило да се његова дела нађу у многобројним приватним колекцијама широм света : Грчкој, Немачкој, Италији, Холандији, Данској, Француској и Америци. Изложба у чајетинској библиотеци је отворена до 14. фебруара.

Мирјана Ранковић Луковић