Изложба "Тишине" аутора Лидије Живковић и Дарка Кузмановића

плакат

У четвртак, 11. августа са почетком у 19 часова у Галерији Културног центра Златибор одржаће се свечано отварање изложбе под називом „Тишине“, аутора Дарка Кузмановића и Лидије Живковић.

Изложба Тишина аутора Лидије Живковић, архитекте и сликарке, и Дарка Кузмановића, академског вајара, представља фасцинантан спој различитих али комплементарних визуелних техника и стваралачких поетика. На сликама Лидије Живковић као доминантни мотиви се налазе рибе, вода и злато. Риба је у бројним религијским и митским представама симбол живота, плодности, небеског благослова. 

Скулптуре Дарка Кузмановића складно допуњују и проширују смисао слика Лидије Живковић. У Кузмановићевом раду доминантан је симбол спирале која повремено задобија форму златног пресека, указујући на хармонизацију и савршен склад супротности. Раст, ширење, размотавање, одмотавање, обмотавање, испредање и ткање животних нити истовремен је и саобразан лутању душа, преображајима сопства, повратку божанском средишту непрекидног циклуса стварања, настајања и нестајања, нескривености и скривања. 

Сам назив и концепт изложбе Тишина упућује посматрача ка стању мировања, покушају разумевања свеобухватног смисла живота у његовим разноликим појавним облицима.