Изложба дечјих цртежа у Дому културе (видео)

деца

При  Културном центру Чајетина ради радионица цртања коју води Добросав Доле Обрадовић. Деца су узраста од предшколског до осмог разреда, али се та разлика не види много у њиховим цртежима и радовима од пластелина. Посетиоци Дома културе су свакако уживали у том шаренилу у које су се умешали и мали уметници, али и њихови другари,родитељи,комшије.

Другу годину Добросав Доле Обрадовић у Дому културе води школу цртања. Стрпљив али и захтеван, са децом на „ти“, Доле успева да и од оних за коју су родитељи говорили да немају таленат, извуче и те како добре цртаче. Пошто ради и у средњој школи као професор ликовне културе, интересовало нас је каква је разлика у раду на школским часовима и на радионици, а повод за разговор била је прва изложба дечјих радова коју су заједнички и са пуно полета спремили ученици и учитељ.

"Нема неке претеране разлике, с тим што сам ја на радионици инсистирао да не буде неких ствари које постоје у школи, тривијалне ствари, попут персирања. То бих укунуо и у школи јер није у духу српског језика. Богу се не персира", каже Доле Обрадовић. "Мени је ово лично више пријало јер се успостави нека веза и ко хоће да ради - ради, ко неће - нема обавезу да остаје. Ја сам пробао да са децом радим нешто другачије, не оно као дечји цртежи у смислу жврљамо и слично, него да пробамо пропорције. То и талентованима буде тешко, али - изгурали су", наглашава Обрадовић.

А да су изгурали и много више, говорили су изложени радови. Посетиоци међу којима су били другари малих сликара, њихови родитељи, родбина и комшије, највише су застајали пред „акваријумом“ како је назван заједнички рад у којем је свако дете имало своју насликану рибу. Тема изложбе могла би се назвати животињски свет јер су мотиви углавном и били из животињског света.

О Долу су деца рекла да је по мало строг, али да им све лепо објасни и покаже, да има стрпљења и да је атмосфера на радионицама лепа, радна, а воле и то што се на другачији начин друже. Научили су боље да цртају и вајају животиње, и свако од њих има технику којом највише воли да боји. 

Ова разнолика, забавна, бојама богата изложба, развеселила је млађе, а одушевила старије посетиоце јер ови дечји цртежи су били право освежење у једном кишном дану, али и потврда да се таленат, рад и упорност исплате.