Изложба акварела Сузане Гигић на Златибору (видео)

слике

Нова поставка слика налази се од синоћ у галерији Културног центра на Златибору. Реч је о акварелима Сузане Гигић, уметнице из Смедерева. 

Радозналог, истраживачког духа, уметница Сузана Гигић се у свом стваралаштву опробала кроз различите форме и материјале тражећи своје средство изражавања. Од сликарства, преко вајарства и дубореза, до дизајна и израде накита и лампи за чији концепт је од Завода за интелектуалну својину добила сертификат аутентичности и јединствености на светском нивоу, па до акварела. А акварел – као акварел, увек успе да освоји оне који крену да кроз њега истражују дубине како свог умећа, тако и сопствене.

„Све оно што ме у последњих пар година интезивно фасцинира и шта ме води кроз стварање је вода и оно што је вода у неком нашем најближем окружењу. Ту је циклус Дунава којег има овде мало, а онда и циклус на којем је различит приступ води у смислу перспективе, па сам се онда мало дуже задржала на том мору. А ово овде, што се вечерас  види, је као неки божји поглед на планету, како може да се види наша цивилизација, односно шта је то што може да види гледајући одозго, а ја сам изабрала само оно лепо“. 

Да ли због тога што је чежња за морем које је нестало са ових простора уврежена у пра-сећање или због упознавања са једриличарењем којим се бави њен супруг, тек,на својим сликама Сузана има једрилице којима је доделила, до некле, улогу људи. У састајању, растајању, трагању за циљем, изгубљеним правцима, збуњеном кружењу или усамљеној пловидби, баш као и људи, ове једрилице плове непрегледним ширинама и дубинама које је брижљивим потезима воде и боје стварала уметница. 

„Кад видите називе слика,онда заправо видите да су они симбол оног доброг што ми јесмо. Једрилице иду на ветар, не трују нас и на неки начин представљају оно добро што ја желим да видим у  ономе што смо ми“, рекла је уметница.    

Поред уметничких слика, посетиоци су синоћ имали прилику да погледају и необичан накит који у својој бази има акварел минијатуре, а који од пре две године израђује Сузана Гигић. Њене слике ће у галерији КЦ Златибор бити изложене до краја априла.


Мирјана Ранковић Луковић