Излет који су данас начинили предшколци вртића „Радост“ из Чајетине са представником ПК „Торник“ резултат је сарадње ове предшколске установе са родитељима који се професионално или аматерски баве занимљивим пословима. Овога пута у планираним јесењим  активностима Вртић је уцртао излет на чајетинску Градину.

У свом програму рада ПУ „Радост“ има планирану сарадњу са родитељима у коју спада реализовање различитих активности, па су тако у току године малишани имали прилику да посете рибњак, ветеринарску станицу, занимљива сеоска домаћинства и слично. За овај лепи михољдански дан испланиран је излет на чајетинску Градину са родитељем који је члан ПК „Торник“.

„Идеја је потекла од њихове васпитачице Мирјане Станковић која је одавно члан ПК „Торник“ и велики је заљубљеник у природу и планинарство. Договорено је да јесенас изађемо на Градину у оквиру сарадње коју има ова предшколска установа са планинарским клубом. Ми смо већ имали сличне акције са ђацима нижих разреда основне школе. Ово је прва сарадња са вртићем, а сигурно не последња“, каже  Марко Луковић из ПК „Торник“.

 

Весели и орни за шетњу, са ранчевима на леђима, малишани су се запутили ка Градини, успут пролазећи кроз шуме и поља и од свог водича учећи занимљивости потребне за сналажење у шуми, оријентацију у простору и још понешто. Са екиом „Златиборпреса“ причали су о томе: које дрвеће су успут препознали, које животиње живе у овом крају и шта значе црвени кругови којима је поједино дрвеће обележено.

Са успехом преваливши подужу путању и стрми успон, предшколци су са видиковца, где је постављен телескоп, имали прилику да погледају Чајетину из другачије перспективе, одморе се уз ужину и сокиће, поиграју и сликају за успомену. Можда ће неко од њих кроз коју годину и сам учествовати у освајању нових успона као члан ПК „Торник“, и водити неке нове малишане на сличне излете.

Мирјана Ранковић Луковић