Италија у очима Немање Богдановића (видео)

немања

У Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини синоћ је отворена постхумна изложба фотографија архитекте Немање Богдановића „Италија какву још нисте упознали“. Поставка је настала у протеклој деценији, а одабир фотографија приказује Италију и њене лепоте, са педесет културних и пет природних локалитета који се налазе на листи светске баштине УНЕСКО. Изложба ће бити отворена за све посетиоце до 13. септембра.

Сунце изгрева у Пијенци, шара преко поља Тоскане, сенчи улице Перуђе, поздравља путнике на станици Пођибонзи, сакрива се иза облака над Миланом, и можда залази у Сакро боску... Можда поздравља оне који управо разгледају тако живе, уметничке фотографије Немање Богдановића који је прешао пут дуг 30 000 километара да би нам представио Италију какву још нисмо упознали. Италију са њеним природним лепотама, богатом историјом, архитектуром, знаменитостима, културом...

"Изложба показује само део његове богате колекције настале путовањем кроз ту прелепу земљу. Током десетак година путовања Италијом Немања је посетио 18 италијанских регија, обишао више стотина места, а боље истражио чак 110, при чему је прешао пут од преко 30 000 километара. Одабир фотографија приказује Италију и њене лепоте, са педесет културних и пет природних локалитета који се налазе на листи светске баштине УНЕСКО", рекла је за "Златибор прес" Немањина мајка, госпођа Снежана Богдановић, која је и отворила изложбу.

Немања Богдановић рођен је у Аранђеловцу 1987. године. Архитектонски факултет је завршио у Београду, а живео је и радио у Милану. Фотографијом је кренуо да се бави 2006. године када је добио задатак из области урбанизма да направи прву колекцију фотографија у циљу испитивања градског простора. Од тада па до краја свог кратког живота настало је десетине хиљада путописних фотографија из разних земаља. О важности фотографије кроз време од њеног појављивања до данас , говорила је на отварању Снежана Ђенић, директорка библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“.

"Захваљујући развоју фото технике, фотографија почиње да бележи поједине историјске догађаје и друге значајне тренутке који ће бити сачувани за будућност као прецизна пројекција визуелних информација, уз изузетну објективну веродостојност."

Немања Богдановић доживео је да своју, по много чему, богату изложбу од око 50 фотографија представи само публици у Кладову. На жалост, у 34-тој години живота зауставило га је - срце. 31. маја 2021. године престало је да куца, али само за ову стварност. Немања кроз своје фотографије, кроз овековечене лепоте места, људи, догађаја, кроз ухваћени сопствени одраз у каквом инспиративно постављеном излогу, наставља да живи даље... Градови у којима је до сада изложба виђена, су: Аранђеловац, Топола, Рудник, Пожаревац, Прибој, Нова Варош, Чачак и Чајетина. А уз помоћ Италијанског културног центра у Београду са којим је Немања сарађивао, у плану је да буде постављена и у неким местима која је овековечио. Јер...

"Он није оставио само дивне фотографске мемоаре, већ је припремио и утемељио путеве којима ја, уместо њега, сада корачам и чиним да Немања и његова дела живе", истакла је Немањина мајка.

Мирјана Ранковић Луковић