Прослављени глумац Феђа Стојановић преминуо је у среду у 74. години, а у богатој каријери има уписано и учешће на манифестацији „Песничке ватре златиборске“ 2019. године. Износећи своје утиске о овој културној манифестацији, похвално је говорио и о објекту Културног центра и Златибору као туристичкој дестинацији.

Публици се тада представио читајући стихове Волфганга Гетеа и певајући песму Милована Витезовића, и сцену новог Културног центра освојио је гласом, дикцијом и изразом.

„Мислим да је све врло лепо смишљено, публика је то примила на прави начин. Имамо разлога да будемо задовољни ми који смо учествовали, а мислим да има и Златибор чиме да се подичи. Ја сам пре свега импресиониран овим Домом културе. Пропутовао сам пола света, и ово имати све на једном месту, то је фанатастично. Сала је предивна, то је толико лепо урађено, ја поздрављам људе који су то подржали и изборили се за овако један диван објекат. Сад само желим овде мештанима да овде долазе праве и добре представе, да буду одлични глумци… Ја просто то очекујем јер овакав простор то и заслужује,“

говорио је глумац рођен у Алексинцу 1948. године. Дипломирао је глуму на Факултету драмских уметности у Београду 1973. године у класи професора Миленка Маричића. Био је стални члан Атељеа 212 од 1973. године. Радио je као професор на Kатедри за глуму на Академији уметности БK Универзитета.

Феђа Стојановић је 2019. изјавио да је Златибор леп и зими и лети, али је више волео планину лети јер зиму баш и није обожавао.

„Код Златибора волим што је некако све чисто, лепо, добра је храна, ваздух диван. Ја имам искуства са Ужичанима и људима из овог краја и немам никакве негативне конотације. Златибор волим јер је предиван и има неку душу. Раније сам долазио обавезно после мора, мало на Тару, мало на Златибор и на то имам дивна сећања,“

Током каријере Стојановић је сарађивао са људима који су пореклом из златиборског краја и имао је веома добро мишљење о менталитету људи из овог округа:

„Ја сам стицајем околности радио са Вуком Ршумовићем, Ршумовим сином, и то је један веома благородан човек, и ако су сви из овог краја такви као што је Вук, онда свака част. Препоручивао бих свима да дођу овде и да се друже са таквим људима,“

рекао је глумац који је познат по улогама у многим серијама (Срећни људи, Породично благо, Улица липа, Шешир професора Косте Вујића…) а одиграо је велики број улога у Атељеу 212, Звездара театру, Југословенском драмском позоришту, Мадленијануму, Малом позоришту „Душко Радовић“, Позоришту „Бошко Буха“. Никада није снимао на Златибору, а окалитети ове планине коришћени су за снимање бројних филмова и серија, за шта је Стојановић потврдио да је добар туристички потенцијал.

„То је јако добра идеја, сад се ради на томе да се привуку ти страни људи за снимања, што је фантастично. То је једна озбиљна привредна грана, бављење филмом, и ако Златибор успе да привуче те стране продукције, то је срећа,“

закључио је Феђа Стојановић. Публици у Златиборском округу приказао се и у представи „Зашто је полудео господин Р“ на Југословенском позоришном фестивалу у Ужицу 2018. године. Током каријере освојио је награде „Страхиња Петровић“ ФДУ Београд, „Танхофер“ ФДУ Београд, Повеља за изузетну улогу на Филмским сусретима у Нишу 2002. године.

Пре четири године преминуо му је син, познати редитељ Урош Стојановић за кога је Феђа говорио да му је био највећи критичар.

„Мислим да је прошло то витешко време да се боримо за истину. Окружени смо лажима и искључиво личним интересима. После свих превара и разочарења више никоме не верујем. Одлично се осећам јер више немам илузије. А све ми је ближа она мисао: „Ја сам заћутао кад сам видео ко је све проговорио““,

рекао је прошле године у интервјуу за лист Политика.