Хуманост на делу - последња акција добровољног давања крви у 2015-ој

Последња акција добровољног давања крви у овој години у Чајетини почела је данас тачно у 10 часова и већ је у првих четрдесетак минута имала 15 добровољних давалаца. Из Центра за трансфузију Опште болнице Ужице кажу да је акција организована у право време јер су залихе ове драгоцене течности на минимуму, а недостају, углавном РХ негативне крвне групе.

Из године у годину у Чајетини су акције добровољног давања крви све боље, са све већим одзивом. Поред старих давалаца који су крв дали преко сто пута, ту су и млади који се угледају на њих, са једноставном мотивацијом: спасити нечији живот.

Др Радмила Смиљанић специјалиста трансфузиолог која је годинама радила на промоцији добровољног давалаштва каже да је и у времену када је било тешко остати позитиван спрам економске кризе која доноси пад етичких вредности, хуманост опстајала.

“Имамо толико добрих, дивних хуманих људи, али су нам медији преплављени са неким другим личностима које се данас приказују. Ми који радимо са даваоцима, као да смо од Бога награђени јер радимо са најбољим људима”. Она се захвалила свим даваоцима чајетинске општине рекавши да је њихова марљивост знак да се налазе у једној културној средини где здрави брину о болеснима.

И мимо организованих акција, у Ужичку болницу долазе даваоци из општина златиборског краја. Неки од њих су дали крв преко 150 пута! Радмила Смиљанић каже да људи који некоме спасу живот добијају статус хероја. Они који из својих вена сваком капи крви покажу колико љубе “ближњег свога” свакако завређују тај назив. Међу њима су и наши суграђани.