Хуманост на делу - акција добровољног давања крви у Чајетини (видео)

d

Трећа по реду акција добровољног давања крви у овој години спроведена је у просторијама Удружења пензионера у Чајетини у организацији Црвеног крста Чајетина а у сарадњи са Службом за трансфузију крви Опште болнице Ужице. У првом сату акције крв је дало око 20 давалаца.

С обзиром на сезону годишњих одмора и актуелну ситуацију са корона вирусом дошло је до дефицита залиха крви у Служби за трансфузију Опште болнице у Ужицу. Залихе су испод оптималних а крвна група која тренутно  највише недостаје јесте О+.

"Данас је од почетка акције доста добар одзив и надамо се да ће тако остати и до краја како би успели да пребродимо ову баш тешку ситуацију за нас. У дефициту смо са О+ крвном групом већ дужи временски период и без обзира на одзив даваоца на акијама и њихов долазак у нашу службу у току радног времена, велики је број пацијената, велики број примаоца. За сада успевамо да све то одрадимо како треба и уколико ова акција не буде добра не знам како ћемо пребродити следећу недељу", каже др Ивана Филиповић, трансфузиолог.

Несташица крви у летњем периоду је уобичајена али према речима докторке, одавно се није десило да дефицит појединих крвних група оволико дуго потраје. На одзив давалаца свакако је утицала и тренутна ситуација са корона вирусом.

"Сада ћу да искоритим прилику да се захвалим свим људима који су данас овде дошли и издвојили своје време и помогли нам да пребродимо бар викенд. За оне који нису то још били а желе да постану даваоци потребно је да су здрави. Код нас се обавља лекарски преглед и преглед хемоглобина. Не треба да узимају неку терапију, антибиотску или лекове за болове". 

Сваки давалац који је здрав и жели да помогне може се јавити у Службу за трансфузију Ужице сваког дана у времену од 10 до 17 часова.