Хор „РАДОСТ“ из Белорусије посетио Златибор (видео)

Свештенство храма Преображења Господњег са Златибора имало је прилику да угости женски хор “Радост“ Светијелисаветског манастира из Минска у Белорусији. Хор је извео десетину композиција руских аутора, како духовне, тако и световне музике да би на крају извео песму коју је написао Св. Владика Николај Велимировић „Вера наша, вера славна“.

Том приликом разговарали смо са чланицом хора Вероником Бујак која нам је рекла следеће:

„Наш манастир се зове Манастир Св. Великомученице Јелисавете Фјодорове Романове. Он се налази у Минску у Белорусији. Ми смо у служби „Сестара милосрђа“у склопу манастира, које имају послушање као појци, то јест певамо на богослужењима у манастиру“.

„Сестре милосрђа“ су у ствари цивили који живе у свету. Самим тим што имају послушање  у склопу манастира, то јест након свих својих обавеза које имају на послу, породици, оне одвоје пар часова сваког дана како би вршиле неко од послушања у манастиру.

„Најређе послушање у нашем манастиру је послушање које се састоји у болницама и дечијим интернатима. То су интернати за децу ометену у развоју и децу без родитеља. Наше сестре, самим тим и са свештеником болнице, посећују децу која су ометена у развоју, исповедају болеснике, причешћују, читају молитве за здравље, миропомазују и помажу болесницима у свим њиховим потребама у болници. У склопу многих болница налазе се и капеле где они врше свакодневно богослужење. Оне певају, а свештеници врше богослужења“.

Само послушање њиховог хора је да певају на сваком богослужењу, свакодневно, уз  благослов  манастира оне наступају зарад славе Божије.

А како је, заправо, хор „Радост“ наступио у храму Преображења Господњег на Златибору рекао нам је старешина храма јереј Ненад Ивановић:

„Наиме, искористили смо њихов боравак у Србији да их позовемо и они су се љубазно одазвали нашем позиву. Пре тога они су наступили у Чачку у оквиру Светосавских дана који се у том граду одржавају. Захваљујући оцу Стојану Јаковљевићу који нам је саопштио да је хор ових дана боравио у Србији организовали смо ово вече за које верујем да је имало плодотворан утицај на све рафионе који су присуствовали заиста несвакидашњем догађају“.

Након посете Златибору хор „Радост“ је даље наступао у Прибоју где су учествовали на њиховој Светосавској академији, после тога су узели учешће на Светосавској академији у Пријепољу, а на сам празник Св. Саве појали су Свету Божанствену литургију на гробу Св. Саве у манастиру Милешеви.

На крају концерта присутнима се обратио старешина храма отац Ненад и благословио их благословом Божијим и Св. Саве, са жељом за неко ново наредно окупљање.

https://www.youtube.com/watch?v=nbfHb6tzSZA Аутор Мирослав Весовић