Гостовање Народног позоришта Ужице у Културном центру (видео)

Представа „Како живот“ Народног позоришта Ужице отворила је сезону извођења на сцени Културног центра на Златибору која ће трајати док се врши реконструкција на згради позоришта у Ужицу. Ово је била и прва представа професионалног позоришта на сцени новог објекта на Златибору.

Представом којом је затворен недавни Југословенски позоришни фестивал у Ужицу, отворена је зимска сезона на Златибору. Режију представе „Како живот“ чија је радња смештена у старачки дом потписује професор Славенко Салетовић по тексту Нине Митровић, а играју Слободан Љубичић, Дивна Марић, Момчило Мурић и Ивана Павићевић Лазић.

„Ми са овом представом враћамо неке вредности и подсећамо људе да треба мало више да се окрену старијој популацији. Није крај када пређеш 60, када улазиш у те старосне воде. Тако се некако гледа, свет је отишао у неком другом правцу. На младима свет остаје, то је тачно, али без гкаве мудре и без искуства ми знамо да свет не може да опстане,“

каже глумица Дивна Марић. Стални репертоар ужичког позоришта ће се одржавати на Златибору док трају радови реконструкције на згради позоришта у Ужицу. Организатори најављују да би током целе зимске сезоне требало да се изводе представе на Златибору, уз дневне представе за децу, а за 4. децембар је планирано да се одигра комад „Народни посланик“.

„Ми се надамо да ће интересовање бити заиста велико. По неким првим коментарима које смо добили смо поносни и срећни и да ће ова сарадња бити на обострано задовољство и корист и да ће она трајати и након завршетка наше зграде. То је свакако изазов јер добијамо и неку нову публику која није ограничена само на једно место јер је Златибор постао светски туристички центар и овде можете срести људе са разних страна,

сматра Немања Ранковић, уметнички директор НП Ужице које се већ представљало овдашњој публици гостовањима у Дому културе у Чајетини, а бројност публике на првој позоришној представи у Културном центру на Златибору показује да ће ова сарадња бити испраћена.

„То ће бити једна стратешка сарадња и када се заврши реконструкција ужичког позоришта, одређене представе ће се играти и на овој сцени. Свакако ће та сарадња бити плодотворнија, у смислу можда једног фесивалског дана или организације једног заједничког позоришног фестивала у Ужицу и на Златибору, тако да је то само почетак једне успешне сарадње. Ми ћемо направити сарадњу и са неким позориштима из Београда, пре свега Народним позориштем. Али логично је да стратешка сарадња буде са ужичким позориштем, јер смо комшије. Мислим да ће то дати добре резултате, као што сте видели, вечерас је сала била пуна,“

истиче заменик председника општине Чајетина Арсен Ђурић. Културни центар је од Филмског центра Србије добио део средстава за набавку пројектора за филмске пројекције, тако да се од краја јануара могу очекују и приказивања филмова у овом здању.

https://www.youtube.com/watch?v=oHVUma6B66c