Туристичка организација регије Западна Србија и Туристичка организација Златибор организују јединствени гастрономски догађај - ГастроЗБор, који се одржава у петак, 25. јула 2025. године, на Краљевом тргу на Златибору од 19 до 22 часа.
Инспирисан „Slow food“ - слоу фуд покретом и реализован у оквиру међународног SREST пројекта („Социјално одговоран Slow Food туризам у подунавском региону“), ГастроЗБор окупља најбоље златиборске куваре, локалне произвођаче и дестилерије у циљу промоције аутентичне гастрономије Западне Србије.
Програм обухвата дегустацију креативних залогаја које припремају ресторани хотела „Karisma by Bor“, „Торник“, „Kalem by Zak“, „Перун“ и „Палисад“, ресторан „Гранд“, као и презентацију домаћих дестилерија, изложбу локалних производа и специјалан сценски програм уз водитеља Ненада Гладића, познатог као Лепи Брка.
Гост вечери је Момчило Антонијевић – новинар и народни травар, са причом о лековитом биљу и припремом оригиналног „златиборског чаја“
Овај догађај има и хуманитарни карактер. Приход од дегустација биће дониран Специјалној болници „Чигота“, дечјем одељењу „Чиготица“, које је претрпело оштећења у пожару.