Гастрономски водич кроз Златибор

Пролеће, по многима најлепше годишње доба, најбоље је време да се направи кратак предах после дуге и хладне зиме. Време када се читава природа буди и прво сунце пробија кроз облаке треба искористити за одмор на свежем ваздуху, на једној од најлепших планина Србије. Златибор је ту да својом ружом ветрова, мирисом борова и лепотом нетактуте природе учини да се сви посетиоци осећају као у правом планинском рају.

Заљубљеницима у "златну планину" већ је добро познато да ће боравак на Златибору засигурно бити испуњен различитим активностима. Шетње и вожње бициклима до видиковаца, адреналиснке авантуре на квадовима, посета Авантура или Дино парку, једнодневни излети до оближњих атракција само су неке од активности које ће улепшати боравак на Златибору.

Најпосећенија српска планина се поред мноштва атракција и активности може похвалити и невероватним гастрономским специјалитетима по којима је познат цео крај. Златиборски гурманлуци прави су мелем и за душу и за тело, а ми ћемо се потрудити да Вам скренемо пажњу на неколико јела које морате пробати уколико на Златибору боравите макар и један дан.

На првом месту гастрономског водича кроз Златибор заслужено се налази, њено височанство, комплет лепиња. Савршен спој вруће лепиње, златиборског кајмака, домаћих јаја и чувеног претопа учиниће да се у комплет лепињу заљубите на први залогај. Комплет лепињу можете пробати у свим ресторанима на Златибору, а најлепша је када се једе уз домаће кисело млеко. Још ако укусан оброк прати и поглед на врхове Златибора, онда је ужитак потпун.

Златиборску гастрономску туру немогуће је замислити без посете селу Мачкат где просто нећете знати шта пре да дегустирате. Свињска или говеђа пршута, домаћа сланина, и кобасица, чварци или убедљиво најукусније јагњеће печење које сте икада пробали, избор је тежак. Уз главно јело обавезно је пробати домаћи ајвар, развијану питу од сира и зеља или погачице од хељдиног брашна. Што се тиче посете Мачкату, једно сигурно можемо да обећамо, село ћете напустити сити и срећни.

Како нам посетиоци који нису велики љубитељи меса не би превише замерили, припремили смо нешто и за њих. На само 25 км од центра Златибора налази се Љубиш, село где се може свежом пастрмком добро утолити глад. Један од најпознатијих рибњака пастрмке у златиборском крају налази се управо овде, а амбијент надалеко познатог ресторана Пећинар допринеће да из родног села Љубивоја Ршумовића понесете најлепше утиске.

Место које никако не би смели да пропустите током боравка на Златибору је традиционална пијаца. Налази се у центру насеља, па су златиборски сир, кајмак и сувомеснати производи на дохват руке. Пијаца је право место и за куповину слатког од шумских јагода, домаћих џемова, меда и пчеларских производа, чајева од лековитог биља.

Препоручујемо да гастрономски обилазак Златибора завршите у улици која од пијаце води ка Краљвом тргу. Ова улица је рај за љубитеље слаткиша јер се на растојању од неколико стотина метара могу пробати најукуснији палачинци, вафли и сладоледи.

Уз укусне залогаје неизоставно иде и проверено добра домаћа ракија шљивовица, коју са Златибора можете понети као сувенир. Уз чашицу златиборске препеченице брже ће проћи време до Вашег следећег доласка на најлепшу српску планину.

[Best_Wordpress_Gallery id="91" gal_title="Gastronomski vodic"] (Извор: Туристичка организација Златибор)