Галерија ЧИГОТА: 50 година сликарства мачванског живописца (видео)

У галерији „Чигота“ на Златибору синоћ је отворена изложба слика мачвански живописац, Слободан Топаловић. Овом изложбом сликар ове године обележава  50 година плодоносног уметничког рада. Поставку у Чиготи Заинтересовани могу погледати до 10. фебруара.

https://www.youtube.com/watch?v=0O4LsL1cte0&feature=youtu.be

Гости  који буду ове седмице посетили  галерију Чигота затећи ће прозоре и призоре на сликама Слободана Топаловића, мачванског уметника. У свом богатом опусу кроз 50 година рада његов родни крај му је, како каже, био бесконачна инспирација. И да сто живота живи, било би исто.

До сада је имао 53 самосталне изложбе у многим крајевима земљине кугле. Брзо слика јер оно што жели да наслика већ има у глави, а онда, као када се игра шах, прецизним помацима финишира замисао, каже Топаловић. Пејзажи, ентеријер и екстеријер равничарског краја, детаљи из живота и славне историје Србије, хероји и обични људи у њиховој свакодневници, свирци и свирачи, цигани и ати, све стаје на уметникова платна у богатих 50 година стваралаштва.

Колико је овај сликар  заљубљеник у кист и боје најбоље говори чињеница да је, стигавши у Чиготу, већ насликао нови прозор и призор , поглед са петог спрата на снежни дан у којем се преплићу златиборски и мачвански пејзаж. Почео је и следећу на којој ће се дичити сам и препознатљив Златибор. Можда је у Галерији у наредних 12 дана успеју видети посетиоци и путници – намерници.

Мирјана Ранковић Луковић